Premi a la recerca sobre el periodisme mediambiental valencià

La cap de redacció de 'Mètode' rep el premi extraordinari de doctorat de la Universitat de València

Devesa del Saler

La cap de redacció de Mètode, Anna Mateu, ha estat guardonada amb el premi extraordinari de doctorat concedit per la Universitat de València per al curs 2017-2018. Amb una recerca focalitzada en les peces d’opinió publicades als diaris Levante i Las Provincias al llarg de les dècades dels setanta i vuitanta, la tesi doctoral d’Anna Mateu reconstrueix el sorgiment i la consolidació del periodisme mediambiental al País Valencià. El treball pren com a punt d’inflexió la campanya del diari Las Provincias contra el pla d’urbanització de la Devesa del Saler, que preveia la destrucció de més de 800 hectàrees de bosc que deixarien pas a hotels, apartaments i instal·lacions de lleure per al turisme. Mitjançant aquesta campanya d’opinió, el diari va aconseguir mobilitzar la societat valenciana en contra d’un projecte que hauria suposat una pèrdua irreparable per al nostre territori. La pressió exercida sobre un consistori encara franquista finalment aturaria el projecte, el que va suposar una altra fita: el periodisme es va consolidar com a ferramenta per a informar i crear opinió sobre temes relacionats amb el medi ambient i la gestió pública dels espais naturals.

La Universitat de València concedeix anualment els premis extraordinaris de doctorat a les tesis doctorals de «qualitat excepcional» en catorze àrees diferents que abasten totes les disciplines impartides a la Universitat. La tesi d’Anna Mateu, dirigida pel director de Mètode Martí Domínguez, es troba entre les quatre guardonades per a l’àrea de Filologia, Traducció i Comunicació. Compta amb diverses publicacions relacionades en revistes acadèmiques com Community & Society de la Universitat de Navarra, ZER – Revistas de Estudios de Comunicación, o Anàlisi. Quaderns de Comunicació i Cultura de la Universitat de Barcelona, justament un dels paràmetres més valorats en la baremació d’aquests guardons.

L’article «Quan el Saler tornà al poble», signat per Anna Mateu i Martí Domínguez i publicat a l’edició d’estiu de 2011 de Mètode, ofereix una bona síntesi d’aquesta recerca, centrada en un període que va resultar clau tant per a l’ecologisme com per al periodisme valencià.

© Mètode 2018