Quan es crema el bosc

incendi

En l’Any Internacional dels Boscos, Mètode ha volgut contribuir a l’efemèride dedicant el seu últim número a un dels perills a què s’enfronten aquests ecosistemes: els incendis forestals.

Coordinat per Artemi Cerdà, un dels investigadors sobre incendis forestals amb més prestigi internacional, el monogràfic Quan es crema el bosc. L’impacte del foc en els ecosistemes analitza els incendis des d’una perspectiva científica. Segons el professor Cerdà, mentre els científics entenen els incendis com a processos naturals, la societat continua veient els incendis com un perill. «La gestió comença a entendre que cal treballar amb el foc, i no contra el foc», assegura Cerdà.

El foc és part del funcionament dels ecosistemes, però la mà de l’home ha modificat el règim d’incendis, tant en protegir i evitar els focs com en provocar d’altres. A través dels diversos articles del monogràfic, entendrem els efectes que el foc té en els nostres boscos, i quines són les formes de lluitar contra els grans incendis, que no només impliquen un desastre natural, sinó que sovint es converteixen també en un problema de seguretat per a les persones.

Un interessant monogràfic que ha comptat amb la col·laboració de l’artista Javier Riera, que ha realitzat obres en exclusiva per a Mètode on el bosc, el foc i la llum ens evoquen la tragèdia dels incendis.

riera
© Javier Riera
En aquest monogràfic, Mètode ha comptat amb la mirada de l’artista Javier Riera (Avilés, 1964). Les seues obres barregen llum, natura i foc.
En la imatge, Javier Riera. Making off Fire 4, 2011. Fotografia sobre paper, mesures variables.

El número d’estiu de Mètode compta a més amb un dossier sobre l’Albufera de València amb motiu del 25 aniversari de la seua declaració com a Parc Natural, amb articles sobre l’evolució de l’estat del llac i sobre les mobilitzacions i la campanya en premsa que van salvar la Devesa del Saler, junt a l’Albufera, d’una megaurbanització que hauria significat la fi del bosc i hauria perjudicat greument el llac.

ALBUFERA
© Mètode
Foto aèria de l’Albufera de València, declarada Parc Natural el 1986.

El catedràtic d’Història de la Ciència, Josep Lluís Barona, ens descobreix a més la figura del metge de Dénia Francesc Torrent-Guasp, un cardiòleg les investigacions del qual van canviar la forma d’entendre el cor. Tot això acompanyat d’entrevistes, articles i les seccions habituals.

© Mètode 2011.

 

METODE70_p_cat

Portada del número d’estiu de Mètode, Quan es crema el bosc.

«En l’Any Internacional dels Boscos, Mètode ha volgut contribuir a l’efemèride dedicant el seu últim número a un dels perills a què s’enfronten aquests ecosistemes: els incendis forestals»

 

 

03DESPRES-DEL-FOC
© D. Gironés
Mètode us proposa la cançó Després del foc, amb música d’Atzukak i lletra de David Gironés. Una mirada sobre els incendis, que més enllà de l’anàlisi científic, ens acosta a la visió dels propis habitants de les serres devastades pel foc.

© Mètode 2011