Science’s Method: el millor de Mètode, en un sol volum

METODES2011
© MÈTODE
Science’s Method recull els articles dels monogràfics de l’any 2011: des d’Afinitats Electives (número 69) fins Botànica Estimada (número 72). La temàtica, per tant, és d’allò més variada: la química, els incendis forestals, el dolor i l’etnobotànica.
   

Ja ha eixit al carrer l’anuari de Mètode 2012, Science’s Method, que contè els articles i entrevistes més interessants dels quatre números de la revista del darrer any, ara en anglès. Dins l’anuari 2012, tindreu l’oportunitat de llegir de nou els quatre monogràfics publicats en 2011: Afinitats electives, La cara del dolor, Quan es crema el bosc i Botànica estimada. El volum està íntegrament publicat en anglés i compta també altres signatures fixes de la revista, com Jorge Wagensberg o Ramon Folch.

L’anuari 2012 reuneix temàtiques tan diverses com la revolució química, amb protagonistes com Lavoisier o Étienne-François Geoffroy, en un monogràfic dedicat a l’Any Internacional de la Química, coordinat pels professors Antonio García Belmar i José Ramón Bertomeu; o el dolor des d’un punt de vista mèdic i ètic, en el monogràfic coordinat pel catedràtic de Farmacologia de la Universitat de València Francisco José Morales-Olivas.

Els incendis forestals i l’etnobotànica són els dos altres temes centrals de l’anuari. L’investigador Artemi Cerdà ha estat l’encarregat de coordinar el monogràfic Quan es crema el bosc, en què Mètode convida als lectors a reflexionar sobre el foc, l’element que només l’espècie humana utilitza com a eina i que, a les societats urbanes, s’ha demonitzat; tot donant una visió científica d’un fenomen que no només implica un desastre natural, sinó també un problema de seguretat per a les persones.

Pel que fa a Botànica estimada, coordinat pel catedràtic de Botànica de la Universitat de Barcelona Joan Vallés Xirau, Mètode acosta als lectors a l’etnobotànica, la ciència que estudia el vincle que hi ha entre les plantes i l’home, una disciplina desconeguda per a molts però que abasta moltes facetes de la vida diària: la cuina, l’agricultura i, fins i tot, el turisme.

Tots aquests continguts es completen amb l’entrevista a Frans de Waal, el professor de Primatologia a la Universitat de Emory (Atlanta, EEUU) i el descobriment que el professor d’història de la ciència Josep Lluís Barona va fer del doctor de Dénia Francesc Torrent-Guasp, el físic que revolucionà la cardiologia convencional.

Tot açò,  acompanyat per l’obra de l’artista José María Yturralde, pintor que explora el diàleg entre ciència i art. Un perfecte complement per a aquest Science’s Method, un títol que tal i com assenyalen Pedro Carrasco, vicerector d’Investigació de la Universitat de València, i Martí Domínguez, director de Mètode,  pot ser llegit de dues maneres: «el mètode de la ciència» però també «la ciència és mètode».

© Mètode 2012

 

ANNUAL_REVIEW2012
© MÈTODE
Science’s Method, l’anuari 2012 en anglés de la revista Mètode, ha estat il·lustrat per l’artista valencià José María Yturralde. Aquest catedràtic de pintura crearà una simbiosi entre la ciència i l’art.

© Mètode 2012