Les visites a la web de Mètode creixen un 60% en 2020

visites web

L’any 2020 s’ha tancat per a la web de Mètode amb un creixement d’un 60% respecte a l’any anterior, sobrepassant els dos milions de visualitzacions i amb una mitjana de vora 200.000 lectors mensuals. Tot i el confinament i el teletreball de la redacció durant gran part de l’any, l’activitat de la revista s’ha mantingut, a més de llançar noves iniciatives per a donar resposta a les necessitats informatives de la crisi de la COVID-19. Es consolida així la tendència d’augment del públic web de Mètode des de l’estrena del nou portal en gener de 2017.

Durant el confinament, va nàixer la secció especial sobre la  COVID-19 al web amb col·laboracions d’especialistes de diferents disciplines com Salvador Macip, Josep Bernabeu, Josep Lluís Barona, Maria Garcés o Alma Bracho. D’altra banda, s’ha posat en marxa la sèrie d’entrevistes en format vídeo «Mètode a casa», on especialistes sobre la COVID-19 com Júlia Vergara-Alert, Gloria Sánchez, Miguel Ángel Martínez Beneyto o Vicent Pelechano han explicat qüestions al voltant de les vacunes, els tests, la transmissió, la detecció del virus… des d’una perspectiva basada en el rigor científic. A més, també s’ha engegat una nova secció dels «Perquès de Mètode» per a resoldre els dubtes que els lectors poden tenir sobre la COVID-19 a través de veus expertes com ara l’epidemiòloga molecular de virus Maria Alma Bracho, la professora d’Estadística i Investigació Operativa Anabel Forte o el catedràtic de Nutrició José Miguel Soriano, entre d’altres.

En addició, s’ha posat en marxa la col·lecció electrònica de llibres de divulgació «eMètode». Es tracta d’una aposta per l’edició en format digital i d’accés lliure i gratuït que té l’objectiu de donar difusió a materials de divulgació científica de qualitat. Entre els avantatges que planteja el nou format es troba la possibilitat de navegar pels continguts de forma distinta a l’habitual, amb enllaços externs i interns que n’augmenten la riquesa com a material de consulta. El volum que ha inaugurat la col·lecció ha estat Cròniques de l’ADN, un recull dels articles escrits pel científic Pere Puigdomènech on l’autor analitza esdeveniments científics rellevants dels darrers temps amb una òptica divulgativa.

Tot plegat s’ha afegit a les publicacions habituals de la revista Mètode en paper: els quatre números en valencià i en castellà (Les plantes del futur, Estàndards, Bo per a menjar i Oceans),  l’anuari en anglés de Mètode Science Studies Journal, i la publicació del llibre Abecedari socioecològic del biòleg i socioecòleg Ramon Folch, on es redefineixen conceptes de caràcter socioambiental per a entendre el present i imaginar el futur immediat, publicat tot just abans de Nadal.

Des de Mètode agraïm tots els nostres lectors la confiança dipositada durant el darrer any i esperem continuar creixent aquest 2021 amb l’objectiu d’oferir la ciència com a resposta davant els reptes que es vagen plantejant.

© Mètode 2021