Dibuixar la natura

Il·lustradors naturalístics al botànic de valència

Dibuixar la natura

Una de les activitats organitzades per la Universitat de València amb motiu dels actes de celebració del bicentenari del Jardí Botànic, ha estat el muntatge de l’exposició “Dibuixar la natura, il·lustradors naturalístics al Botànic de València”, que a partir del dia 18 de novembre es podrà visitar en les sales d’exposició del mateix Jardí Botànic de València i en la qual es podran admirar obres de sis il·lustradors científics de dilatada experiència professional.

Les obres, majoritàriament aquarel·les i dibuixos a llapis de grafit, es complementen amb una fitxa tècnica del dibuix i una breu ressenya botànica de l’espècie representada. A més a més dels originals, també s’exposen els materials i eines que s’utilitzen per fer els dibuixos naturalístics, com ara les llibretes i apunts de camp, llapis, pinzells o colors.

© Corbera 2002

Es completa l’exposició amb un audiovisual realitzat pel Taller d’Audiovisuals de la Universitat de València, on es poden veure els il·lustradors en diferents estacions de l’any mentre realitzen els dibuixos o els apunts de camp que s’exposen.

Els originals exposats abasten la majoria d’estils i tècniques del dibuix naturalístic; s’hi poden admirar aquarel·les que recorden les il·lustracions botàniques del segle XIX, passant per il·lustracions científiques realitzades amb plomí i tinta xinesa, per acabar amb dibuixos de racons del Botànic esbossats amb bolígraf.

L’aiguabarreig d’originals naturalístics i científics, apunts de camp, metodologia de treball i eines per dibuixar, fan que aquesta exposició sigui, sens dubte, interessant per a tots aquells que volen adquirir, de manera resumida, una visió àmplia i actualitzada del món de la il·lustració de ciències naturals.

A més a més, posa a disposició de tothom dues coses d’accés normalment restringit als especialistes. La primera és poder veure l’obra original d’un il·lustrador científic en les dimensions, color i suport en què ha estat realitzada. La segona és poder conèixer les tècniques, estris i metodologia que es fan servir per realitzar els dibuixos que, en ser publicats, esdevenen il·lustracions naturalístiques i científiques.

Efectivament, al contrari de la majoria d’obres pictòriques que ja es realitzen amb dimensions i suports adients per a la seva exposició, el dibuix naturalístic i científic té com a destinació final la transformació en il·lustració i, precisament per això, poques vegades s’exposa al públic en el seu estat original. Això fa que siguin poques les persones que tenen accés directe als dibuixos originals abans de la seva manipulació i conversió en il·lustracions. Manipulació que en molts casos fa que els dibuixos arribin a ser coneguts en unes condicions que no tenen res a veure amb els originals. D’aquesta forma, dibuixos originàriament correctes poden esdevenir, per culpa d’una manipulació defectuosa, il·lustracions indesitjables. Visitant l’exposició, es té l’oportunitat de valorar l’obra dels dibuixants en el seu estat original, sense cap manipulació ni filtre que pugui malmetre les imatges.

Durant un any, els il·lustradors han dibuixat prenent apunts de camp, fent fotos o traçant els dibuixos originals directament de les espècies vegetals existents dins del recinte del Jardí Botànic. © Corbera 2002

Si pocs són els que coneixen l’obra original d’un il·lustrador científic, encara són menys els que tenen accés a les seves tècniques i metodologia de treball. Conèixer aquestes dues qüestions, tècnica i metodologia del dibuix científic, permetrà adonar-se de les marcades diferències que hi ha entre el dibuix científic i el dibuix artístic; de la diferència entre l’aplicació d’una tècnica com l’aquarel·la en un dibuix naturalístic o en un dibuix artístic; o com poden anar del bracet, per tal d’aconseguir un resultat comú, disciplines tan diferents com el dibuix, la fotografia o la informàtica.

Hi ha encara un altre aspecte que fa que aquesta exposició sigui doblement interessant: la realització íntegra de tots els dibuixos al Jardí Botànic de València.

Durant un any, els il·lustradors han dibuixat prenent apunts de camp, fent fotos o traçant els dibuixos originals directament de les espècies vegetals existents dins del recinte del Jardí Botànic. Això ha permès complir els dos requisits que té l’exposició: ser una mostra d’il·lustració naturalística i, al mateix temps, ensenyar alguns aspectes de com és i què s’hi troba al Botànic de València en les diferents estacions de l’any.

Malgrat ser solament una ínfima mostra del magnífic contingut biològic existent al Jardí Botànic, al llarg de l’exposició i a través dels originals exposats, el visitant s’adonarà de com, enmig d’una ciutat com València, es reprodueixen cicles de vida que només poden ser observats en els llocs més amagats dels nostres boscos.

L’observació d’alguns dels apunts de camp realitzats al Jardí Botànic ens pot transportar fàcilment als més intricats paisatges de les selves tropicals. Contràriament, l’existència en alguns dibuixos d’espècies tan domèstiques com són els gats, ens parla de la facilitat d’accés a un espai que, voltat d’artificialitat, esdevé pulmó de la ciutat, lloc d’oci i també d’estudi de propis i forans.

© Puche 2002

© Corbera

© Mètode 2013 - 35. Simfonia del caos - Tardor 2002
Il·lustrador, Barcelona.
RELATED ARTICLES