«Mètode» rep el premi a la Divulgació de la Natura

05-53
© E. Blanco
Al Simpòsium participaren diversos científics i professionals de la fotografia de natura. A les imatges (de dalt a baix i d’esquerra a dreta), diversos actes del Simposium amb el biòleg Carlos Sanz que tractà dels llops el fotògraf; Antoni Fernández (que parlà dels goril·les de Rwanda), una taula rodona sobre la fotografia digital i, John Cancalosi.

La revista Mètode va rebre el passat dia 31 de març un premi en reconeixement al seu treball de divulgació de la natura en el marc del IV Simpòsium Internacional de Natura i Fotografia celebrat a Vila-real. Durant el darrer cap de setmana de març la natura i la fotografia van ser les protagonistes dels actes que tingueren lloc a l’auditori municipal, on es va celebrar aquest Simpòsium organitzat per EDC Natura (Estudi, Divulgació i Conservació de la Natura) sota la direcció de Julio García Robles amb la col·laboració d’International Wildlife Photography i altres entitats com National Geographic o la Fundación Félix Rodríguez de la Fuente. Per quart any consecutiu aquesta ciutat de la Plana Baixa ha acollit aquestes jornades que enguany han comptat amb la participació de diversos professionals de la fotografia, la ciència i la natura. Entre altres, es va poder gaudir de les ponències del paleontòleg Salvador Moyà Solà de l’ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats), del catedràtic en zoologia Jacint Nadal o del prestigiós fotògraf de National Geographic John Cancalosi, que va compartir amb el públic la seua experiència al desert de Sonora, a l’Amèrica del Nord.

Cancalosi va participar també en una taula rodona, moderada pel fotògraf de natura i col·laborador de Mètode Albert Masó, on s’analitzaren els principals avantatges i inconvenients de la fotografia digital, una tecnologia que en molts casos ha facilitat enormement el treball de fotògrafs i editors però que ha obert nous maldecaps entre aquests professionals, que han hagut d’adaptar-se a una nova manera de treballar molt unida a l’ordinador. En total, més de trenta treballs van ser exposats en el Simpòsium, ja foren ponències, fotografies o documentals, amb un propòsit comú: aprofundir en el coneixement i en l’estima de la natura. L’Amazònia, el llop ibèric, l’Albufera o els Alps són només exemples dels temes que centraren les sessions del Simpòsium.

El premi EDC Natura a la Divulgació de la Natura, atorgat a Mètode a proposta de diversos experts, va voler reconèixer i destacar «el treball d’investigació i desenvolupament» que ha realitzat la revista que dirigeix Martí Domínguez, «a través dels nombrosos articles de divulgació científica que contribueixen al coneixement de les espècies i a conservar-les». Un premi que en edicions anteriors ha recaigut en divulgadors de la natura com Luis Miguel Domínguez, naturalista i director de sèries de televisió com Amazonía, última llamada o Fauna callejera; o la revista de divulgació Quercus, que dirigeix Rafael Serra.

Homenatge a un naturalista

Un dels actes més esperats del Simpòsium va ser sens dubte la gala de premis EDC Natura en què es van lliurar els premis del tercer Concurs de Fotografia de Natura Karibu per a joves i els del quart Concurs de Fotografia de Natura Ciutat de Vila-real, a més dels premis honorífics EDC Natura a l’estudi, divulgació i conservació de la natura, entre els quals es trobava el premi que va rebre Mètode.

La gala va estar marcada pel record i el reconeixement al treball del metge i etnobotànic Joan Pellicer (1947-2007), mort recentment i a qui els organitzadors del Simpòsium no van voler deixar de retre un homenatge en unes jornades com aquestes dedicades a la natura i el medi ambient. Pellicer, a qui Abel Campos, periodista del programa Medi ambient que s’emet en Punt 2, va definir com «l’home que estimava les plantes i el camp», col·laborava amb diversos mitjans, entre els quals el mateix programa Medi ambient i la revista Mètode, on durant dos anys es va encarregar d’una secció titulada Botànica estimada que ens va permetre conèixer i descobrir la varietat de plantes existents al nostre territori, com també els seus noms populars, usos i peculiaritats. Joan Pellicer va fer una enorme tasca per recuperar aquella part de la cultura més difícil de conservar, la que no està escrita enlloc sinó que es conserva a la memòria de la gent. Enregistradora en mà, va recórrer els pobles valencians intentant recollir la saviesa popular al voltant de les herbes i plantes. «Ningú no és imprescindible, però sens dubte algunes persones són insubstituïbles», va afegir Campos, qui va ser company de Pellicer durant les vuit temporades del programa Medi ambient en què el naturalista va realitzar la secció Les nostres plantes.

Abel Campos va ser precisament un altre dels premiats de la nit, en concret amb el premi Josep Cavanilles. Un altre guardonat va ser el director de l’Estació Biològica Terra Natura de la Universitat d’Alacant, Vicente Urios Moliner, amb el premi a l’Estudi de la Natura. El premi a la Conservació de la Natura, per la seua banda, va ser per al botànic i paisatgista Bernabé Moya Sánchez, artífex principal de la nova Llei de protecció del patrimoni arbori monumental de la Comunitat Valenciana. Per últim, el catedràtic en zoologia i assessor de la revista National Geographic, el doctor Jacint Nadal, va rebre el premi Amigo Félix per la seua trajectòria de recerca i estudi que ha culminat amb el llibre Vertebrados, una de les contribucions més rigoroses al tema d’un científic espanyol.

La natura és l’objecte d’estudi i de treball d’aquests professionals de la ciència i del periodisme, com ho va ser també de Joan Pellicer i ho és d’aquest Simpòsium Internacional de Natura i Fotografia. Una iniciativa encara jove però que en els quatre anys que duu de treball ha sabut convertir-se en un punt de trobada per als professionals i amants de la natura. Persones que dediquen la seua tasca a investigar i divulgar, però també a transmetre el respecte envers el nostre medi natural, que, com ben sabia Joan Pellicer, forma també part de la nostra cultura.

Anna Mateu. Periodista, redacció de Mètode.
© Mètode 52, Primavera 2007.

  «El premi vol reconèixer i destacar el treball d’investigació i desenvolupament que ha realitzat Mètode a través dels seus nombrosos articles de divulgació científica»

«Mètode» rep el premi a la Divulgació de la Natura

© Mètode 2011 - 53. Cartografia - Primavera 2007

Cap de redacció de la revista Mètode.

RELATED ARTICLES