Prisma Especial per a ‘Mètode’, una aposta per la divulgació científica de qualitat

00564

La consolidació de la ciència mo­derna va implicar, en un llarg procés, la creació del sistema cientificotècnic. Això va significar l’establiment de centres específics dedicats a la investigació i a la interacció amb el conjunt de la societat, amb la transferència de coneixements a l’àmbit productiu. L’activitat científica comprèn investigació, comunicació entre experts i organització d’esdeveniments, però també formació, educació i difusió dels missatges científics. Aquesta comunicació amb el públic és, en un entorn democràtic, un dret dels ciutadans, un element indispensable per a construir la societat del coneixement i una necessitat del mateix sistema cientificotècnic, perquè contribueix a legitimar els importants recursos que la societat posa en les seues mans.

Cal recordar aquesta posició estratègica de la divulgació de la ciència. I és necessari perquè no escassegen en el mateix sistema científic plantejaments paternalistes o de limitada valoració de la difusió. Una mentalitat anacrònica especialment preocupant en moments en què les mancances de recursos solen conduir a retalls en àmbits suposadament «poc rendibles» o «prescindibles».

Els premis Prismas de la Casa das Ciencias a la divulgació, que organitzen els Museos Científicos Coruñeses, són una iniciativa consolidada que destaca pel seu compromís amb la divulgació científica, a favor del diàleg entre la ciència i la societat. Més de vint edicions avalen una trajectòria en què s’ha tractat de premiar les iniciatives i personalitats més rellevants de la difusió científica. Així es contribueix a distingir l’excel·lència i que les institucions i societat valoren la importància i necessitat de la comunicació entre la ciència i el públic.

El passat 25 de setembre de 2009 es va reunir a la Corunya el jurat de la vint-i-dosena edició, presidit pel prestigiós periodista científic Vladimir de Semir. I va decidir atorgar el Prisma Especial a la revista Mètode, «per l’esforç continuat de divulgació científica de qualitat i per la implicació d’una universitat en la promoció de la cultura científica». Sí, el jurat va destacar en Mètode aquesta confluència d’una excel·lència en la comunicació de la ciència i el suport d’una universitat, tot un exemple, en aquest terreny, per a altres institucions acadèmiques. De segur que aquest guardó contribuirà, encara que siga de manera modesta, a consolidar un valuós projecte i una línia de distincions que aposta per la qualitat i les iniciatives innovadores.

Xosé A. Fraga. Director dels Museos Científicos Coruñeses (=mc²).
© Mètode 64, Hivern 2009/10.

 

© Mètode

«El jurat va destacar en Mètode la confluència d’una excel·lència en la comunicació de la ciència i el suport d’una universitat, tot un exemple per a altres institucions acadèmiques»

 

Han rebut el Premi Especial del Jurat en edicions anteriors

2008: Miguel Ángel Quintanilla Fisac.

2007: Suplement «Futuro» de El País.

2006: Francisco Vázquez Vázquez.

2005: Parque de las Ciencias de Granada.

2004: Manuel Toharia Cortés.

2003: Instituto de Astrofísica de Canarias.

2002: Suplement «Tercer Milenio» del Heraldo de Aragón.

2001: Manuel Calvo Hernando.

2000: Miguel Carreras Ezquerra.

Prisma Especial para Mètode
Prisma Espceial per a Mètode

© Mètode 2011 - 64. La mirada de Galileu - Número 64. Hivern 2009/10

Director de l’Álbum da Ciencia (Consello da Cultura Galega).

RELATED ARTICLES
Filter by
Post Page
Els blogs de Mètode El Temps de Mètode La pipeta Els perquès de Mètode
Sort by