25 anys d’Albufera de València

Vista aèria de l'Albufera de València.

El 1986, l’Albufera de València era declarada Parc Natural. Es protegia així un espai situat a pocs quilòmetres de la ciutat de València amb un alt valor ecològic però també cultural i social. El llac, la marjal que el rodeja, el bosc de la Devesa i el sistema dunar componen tot un complex ecosistema d’una gran importància des del punt de vista de la biodiversitat.

En aquest dossier incloem dos articles que ens parlen de l’evolució de l’estany des que aquest va passar a mans de l’Ajuntament de València, ara fa cent anys, i de la campanya ciutadana i mediàtica que va evitar que es construïra una urbanització en la Devesa que hauria malmès d’una manera important el llac i hauria posat fi al bosc que el separa del mar.

Vint-i-cinc anys després que aquest espai natural es protegira finalment, és un bon moment per fer la vista enrere, recordar els seus orígens i reflexionar sobre el seu futur.

ARTICLES DEL DOSSIER:

L’Albufera de València. Cinquanta anys d’eutròfia. Per Carles Sanchis Ibor.
La Junta Rectora de L’Albufera i les prospeccions petrolíferes. Per Víctor Navarro Matheu.
 Quan el Saler tornà al poble. La campanya de Las Provincias” contra la urbanització de la Devesa. Per Anna Mateu i Martí Domínguez.

© Mètode 2011 - 70. Quan es crema el bosc - Número 70. Estiu 2011