El CEA de la Comunitat Valenciana

Foto: J. R. Crespo

    El Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEA) es troba en l’antiga Alqueria dels Frares, situada a la vora de la marjal del Moro. Des de fa cinc anys, el centre es dedica a ampliar els coneixements sobre medi ambient de tots aquells valencians que vulguen acostar-se a les seues instal·lacions. Un dels seus cinc monitors guia els visitants a través d’un endinsament en la natura, en la biodiversitat dels seus paisatges i de la seua biologia. La visita permet fer una mirada cap a la sostenibilitat de les fonts naturals i cap a la utilització d’energies renovables per afrontar la progressiva contaminació del medi ambient. Educar i, després, sensibilitzar la societat sobre aquests temes és l’objectiu fonamental del CEA.

    En aquest sentit, una de les seues funcions és informar els visitants de la importància de la marjal del Moro i conscienciar-los perquè facen seua una cultura de protecció, respecte i preservació d’aquest paratge. De fet, la visita comença amb la projecció del vídeo “La marjal de les energies” i en una de les sales d’exposició el centre compta amb un sistema de televisió connectat a una càmera teledirigida situada en la marjal del Moro que permet rebre, en temps real, imatges i sons de les llacunes, sense pertorbar l’entorn ni la fauna.

    No obstant això, potser aquestes imatges i la mateixa fisonomia de la marjal canvie en poc de temps per la pertorbació que està provocant –i continuarà fent-ho encara més–, el macropolígon industrial Parc Sagunt. Però açò no ve de nou, aquesta és una més de la ja nombrosa llista d’agressions al medi ambient en la nostra comunitat. Només cal fixar-se en les marjals d’Albuixec i Xeresa, les contínues escomeses contra l’Albufera, la problemàtica mediambiental de la indústria del taulell a Castelló… De la marjal del Moro, únicament cal afegir que val la pena anar a veure-la abans que passe de ser un espai natural a ser un espai industrial.

Lucía Pérez. Estudiant de Periodisme de la UV.
© Mètode 43, Tardor (Octubre) 2004.

 

Foto: J. R. Crespo

 

Foto: J. R. Crespo

El CEA de la Comunitat Valenciana

© Mètode 2013 - 43. Envelliment - Tardor 2004
POST TAGS:

Estudiant de Periodisme de la UV.