Editorial núm. 47

«I va passar que un dia Cimabue, anant als seus negocis, de Florència a Vespignano, va trobar Giotto, que, mentre paixien les ovelles, sobre una llosa plana i polida amb una pedra una mica esmolada retratava una ovella del natural             sense haver après cap forma de fer-ho, sinó tan sols ensenyat per la Naturalesa…»

Giorgio Vasari, Vides d’artistes il·lustres.


Com diu Mirella Levi d’Ancona en l’entrevista central d’aquest nou número de Mètode, Giotto va descobrir la natura. Abans d’ell, els artistes pintaven uns elements naturals conceptualitzats, pactats, unes elaboracions purament mentals. Giotto, doncs, va ser el primer que va pintar «d’après nature», és a dir, del natural. En aquest número de
Mètode hem volgut plasmar aquesta diversitat d’interpretacions, com la natura ha estat copsada i interpretada pels artistes: des de la pintura renaixentista fins al «land-art», passant per la percepció romàntica dels pintors anglosaxons i nord-americans. Els articles que conformen el monogràfic de Mètodepersegueixen no sols divulgar aquesta interacció entre art i natura, sinó al mateix temps animar els artistes contemporanis a retornar a cultivar aquesta relació tan fructífera.

Alhora, amb aquest número de tardor, rebreu la primera monografia de Mètode, dedicada a Albert Einstein. El seu autor, el catedràtic de física José Adolfo de Azcárraga, ha realitzat un treball excel·lent. Aquest llibre no sols és una biografia actualitzada, i molt ben escrita, del cèlebre descobridor de la relativitat, sinó que alhora hi trobem un repàs extraordinari de la física del segle XX. És aquest doble vessant el que fa aquesta obra tan suggerent i interessant, tan útil i entretinguda per a un lector no avesat. En el número d’hivern 2005-2006, tancarem l’any Einstein amb un últim dossier i amb nous i atractius articles. Siga com siga, Mètode segueix en la seua tasca d’integrar ciència i cultura. Llegiu l’article de Lynn Margulis «La sífilis i la bogeria de Nietzsche», un excel·lent exemple de com fer la ciència atractiva per a tothom.

Martí Domínguez. Director de Mètode.
© Mètode 47, Tardor 2005.

© Mètode 2014 - 47. Del natural - Tardor 2005