Editorial: bellesa i natura

El concepte de bellesa ha estat objecte d’estudi des de la filosofia i l’art. Hi ha alguna cosa que ens atrau i ens produeix plaer en l’observació d’objectes que considerem bells, en l’audició de certes peces de música o en l’admiració de paisatges naturals que ens produeixen fascinació. La pregunta que sorgeix davant d’aquest fet és si la nostra capacitat de gaudir de la bellesa és una qüestió cultural o biològica. Tenim la mateixa concepció de què és bell o no les persones de diferents cultures? O de diferents moments històrics? I més enllà de l’espècie humana, la capacitat d’admirar la bellesa és una qualitat únicament nostra o hi ha altres espècies que gaudeixen també de les coses belles? I si és així, hi ha patrons universals de bellesa que compartim amb la resta d’éssers vius? 

En aquest número de Mètode presentem una aproximació multidisciplinària al concepte de bellesa. Baix la coordinació dels professors Raquel Ortells Bañeres i Eduardo M. García Roger, hem reunit especialistes que ens parlen de la bellesa des dels camps de la neuroestètica, la biologia, la psicologia evolutiva, la història de l’art o l’estètica. Punts de vista que es veuen complementats amb vuit treballs artístics seleccionats entre el més d’un centenar d’obres que ha rebut la revista per a acompanyar aquest monogràfic, en resposta a la convocatòria que vam llançar el passat mes de febrer i que ha obtingut un notable èxit. 

En el present número de Mètode publiquem també un article sobre Bruno Latour, el filòsof de la ciència que va morir el passat mes d’octubre i que ha estat un dels pensadors clau sobre les relacions entre ciència, natura i societat. Les seues reflexions són més necessàries que mai, ja que ens recorden que l’ésser humà forma part de la natura, i que, ens agrade o no, el nostre destí està lligat al d’ella.

A més, en Mètode continuem interessant-nos per les diferents formes i gèneres de divulgació de la ciència, i en aquest sentit oferim un dossier sobre ciència i còmic, coordinat per Julia Haba. 

Amb aquest número tanquem un 2022 en què Mètode ha celebrat el seu 30è aniversari. Tres dècades difonent i divulgant la ciència. I ho celebrem amb una obra de l’artista Rafael Armengol que podeu descobrir en la contraportad 

© Mètode 2022 - 115. Bellesa i natura - Volum 4 (2022)