Editorial núm. 25

Benvolgut Fox,

En muir de ganes e tenir algú amb qui parlar d’insectes. […] Des que vaig deixar Cambridge he estat molt ociós en tots els sentits, i entre altres pel que fa a l’entomologia. Això no obstant, he capturat uns pocs insectes en els quals estic molt interessat: la meua germana n’ha fet uns dibuixos aproximats de tres:

insecte

Fig. I: D’un delicat color negre blavenc, però no és tan ample com s’ha posat en aquest dibuix.

insecte

Fig. II: D’un color bastant més lleuger i més metàl·lic, les potes no s’hi han posat.

insecte

Fig. III: Aquesta és una bona representació.

En saps el nom?

Charles Darwin, Carta a William Fox, 12 de juny de 1828.

Sembla que el gust per conservar, ordenar i covar amorosament allò singular és quelcom purament humà. A més a més, del més simple col·leccionisme, s’han originat alguns dels més grans pensadors de la història: Aristòtil va tenir una de les majors col·leccions d’animals vius de tots els temps; Goethe, al·ludint a les seues nombroses col·leccions, advertia que cada paraula que deia encertada li havia costat una bona inversió de diners, i Darwin es va iniciar en la història natural per un instintiu i febril amor a la caça d’escarabats.

Sense els escarabats de Darwin, sense el zoològic d’Aristòtil, sense les col·leccions del savi de Weimar, molts fragments de la història serien diferents. En qualsevol cas, sembla clara aquesta tendència innata dels homes a acumular durant les seues vides un ingent embalum d’objectes, alguns d’indubtable interès, altres senzillament inversemblants. La Universitat de València, en aquest sentit, és la dipositària d’una de les col·leccions més importants d’història de la ciencia de l’estat espanyol, així com d’altres importants col·leccions relacionades amb el coneixement científic (Museu de Geologia, de Zoologia, Jardí Botànic, etc.).

Per això, en aquest número 25 de la revista Mètode, s’ha volgut analitzar aquest importantíssim patrimoni de la Universitat, i contrastar-lo amb d’altres de semblants. Les opinions al respecte d’un selecte grup d’historiadors de la ciència es comparen amb les dels conservadors dels museus. Alhora comptem amb les col·laboracions de Xavier Bellés i de Mercè Piqueras, que glossen l’obra de científics que destacaren per la formació de belles col·leccions. Finalment, Joan Perucho ens sedueix amb un dels sorprenents animals que figuren en aquelles altres col·leccions d’animals fantàstics que són els bestiaris. Tot plegat un bell recull de propostes i lectures. I és que col·leccionar fa l’home.

© Mètode 2000 - 25. Col·leccions de la memòria - Número 25. Primavera 2000