Editorial núm. 32

«Cent mil gens té el nimbat cabdell de la Vida. Recòndits graons que l’electroforesi
tenaç il·lumina. Cobejada rosa.
–mòrula de carn–
Un dígit per cada lletra del genoma.
Múltiples de quatre que brollen de la Llum
a la nostra fosca. Pètals d’ADN.
Llençol de cent mil lletres –aminoàcids–
que mai no hauria d’esdevenir sudari.»

Rosa Fabregat, Balda de la vida (1991).

Hi ha alguna cosa darrere del genoma? Ens podem preguntar una mica escèptics. I, tanmateix, és ben possible que, quasi sense adonar-nos-en, aquests dies estiguem assistint a una de les revolucions més importants de la ciència. Com escriu el professor Fernando González Candelas, coordinador d’aquest número i un dels científics capdavanters de la nostra universitat, el projecte del Genoma Humà està marcant un abans i un després d’entendre la biologia i totes les disciplines relacionades, especialment la medicina. Això vol dir que, en efecte, darrere del genoma hi ha moltes coses, i que aquestes són d’enorme importància, no sols pels avenços que implicaran en la medicina i la farmàcia tradicional (en aquestes pàgines es parla de farmacogenòmica, de genoteràpia, d’alimentació al passaport genètic, etc.), sinó també pel progrés cabdal que significa en l’estudi de l’evolució de la vida.

No obstant això, en aquest nou número de Mètode trobareu moltes propostes més, com una anàlisi de la ciència-ficció en el mític any 2001, unes suggerents entrevistes amb el destacat ginecòleg valencià Miguel Tortajada o amb el prestigiós antropòleg Philipp Tobias, o un extens reportatge sobre les últimes barraques de l’horta valenciana. Alhora iniciem la secció “Document”, un espai que volem dedicar a articles que tracten en profunditat algun tema relacionat amb la ciència, i que siguen suggerents i força divulgatius. En aquest sentit, Sylvain Réault, professor de la Universitat de Regina (Canadà), ens ha lliurat un interessantíssim text sobre les relacions del filòsof Jean-Jacques Rousseau amb la botànica, i com aquesta va quedar reflectida de forma ben extensa en la seua obra.

Com veieu, un altre número de Mètode a vessar de nous temes. Des dels pètals d’ADN (com escriu la primmirada poetessa lleidatana Rosa Fabregat) fins al decàleg de ciència-ficció proposat per l’escriptor Antoni Munné-Jordà. Tot un seguit d’idees que esperem que siguen del gust de tothom.

© Mètode 2002 - 32. Què hi ha darrere del genoma? - Hivern 2001/02
POST TAGS: