Editorial núm. 51

«L’univers no té cap altre sentit
que la vida, i tot ésser viu es nodreix.»
Jean Anthelme Brillat-Savarin, 
Physiologie du goût ou meditations de gastronomie transcendante
, 1825.

In memoriam Isabel Frasquet.
Durant l’edició d’aquest número va morir la professora Frasquet. A ella i al seu esforç dediquem aquest Mètode.

Té raó Brillat-Savarin que tot ésser viu s’alimenta. O quasi tot… Però vida i alimentació van indissolublement unides, formen un tàndem indissociable. També Brillat encunya la següent sentència: «Digues-me què menges, i et diré qui ets.» En efecte, per la manera de cuinar, pels aliments seleccionats, podem saber molt de les persones. Aquest monogràfic tracta d’això, de la manera d’alimentar-se, dels aliments saludables, i de les conseqüències dels excessos. Estar prim o estar gras –excessivament prim i gras– provoca greus problemes de salut. De vegades, la causa és senzillament la moda (com s’ha vist aquests dies passats en les passarel·les); altres vegades hi ha al darrere un problema de caire social encara potser més greu i insalvable, relacionat amb la manera copiosa i desequilibrada d’alimentar-se. Aquests textos, brillantment coordinats pels professors Isabel Frasquet i José Soriano, van acompanyats per les il·lustracions d’Inmaculada Martínez, una jove pintora valenciana que té una especial sensibilitat per a copsar la vida quotidiana. En aquest nou número de Mètode també trobareu un dossier centrat en la figura de Santiago Ramón y Cajal, dirigit per Josep Lluís Barona, amb el qual volem commemorar els cent anys del lliurament del premi Nobel. Com també altres estudis d’investigadors, un d’ells molt entretingut sobre la figuera de pala, o un altre també molt atractiu sobre la coloració del pelatge dels mamuts. En fi, un nou número de Mètode per a consumir, i és clar, per a meditar.

© Mètode 2006 - 51. Grossos i prims - Tardor 2006