Editorial núm. 53

«Desconèixer l’alçària d’un turó ofenia la raó i li inquietava. L’ésser humà no podia avançar sense determinar continuament la seua posició. No es podia deixar a la vora del camí ni un sol enigma, per petit que fos.»

 Daniel Kehlmann, El mesurament del món, 2007. 

«L’ésser humà no pot avançar sense determinar contínuament la seua posició», escriu Daniel Kelhmann en la seua novel·la sobre Humboldt. I la història de l’home ha vingut en molts casos determinada per aquesta necessitat de saber on era, d’entendre el territori, la geografia, els obstacles, el lloc. Hi ha una contínua obsessió per capir aquesta realitat física, per poder plasmar-la, per transformar-la en carta, en mapa, en guia o en ruta. Per tant, quasi podríem dir que la cartografia naix amb l’home, o almenys aquesta necessitat de traslladar al paper o al pergamí el que han vist els ulls, i deixar-ho com a un document útil per a la posteritat. I aquest és el tema central d’aquest número, la cartografia o la visió del món, dirigit d’una manera excepcional pel professor Vicenç Rosselló. Un monogràfic per a gaudir i per a descobrir la nostra progressiva percepció del món.

En aquest nou número de Mètode també trobareu un ampli dossier sobre paleoantropologia, coordinat per l’investigador Francisco Pelayo, amb una extensa entrevista a l’antropòleg Jordi Agustí. Com també un brillant document sobre les pràctiques medicinals en la baixa edat mitjana, a càrrec de l’historiador Carmel Ferragud. Tot amb tot, un nou Mètode a vessar de contingut. Amb una atractiva conversa amb Joan Romero, o una nova percepció de la conservació de l’horta de València a cura de Paco Tortosa. Perquè tampoc a Mètode podem deixar a la vora del camí ni un sol «enigma». Per petit que siga.

Martí Domínguez. Director de Mètode.
© Mètode 53, Primevara 2007.

Editorial núm. 53

© Mètode 2012 - 53. Cartografia - Primavera 2007