Editorial núm. 55

«Per primera vegada en la història de la ciència, caminem amb el llibre d’instruccions a la mà»

Francis Collins
(Projecte Genoma Humà)

«Si ja és prou dolent conèixer el passat, seria intolerable conèixer el futur» advertia l’escriptor anglès William Maugham. I potser és cert. La vida humana resulta més plaent vivint en aquest clima d’incertesa. No obstant això, en els pròxims anys la genètica ens canviarà molt la nostra manera de viure i de conèixer qui som. En aquest monogràfic de Mètode, coordinat pel professor del CSIC José Pío Beltrán, hem intentat endevinar aquest futur, és a dir, ataüllar com l’íntim coneixement del nostre material hereditari tindrà conseqüències importants en la nostra manera de viure, d’alimentar-nos, en la nostra seguretat o en la recerca de noves formes d’energia o de medicaments. Els articles van acompanyats de les contribucions plàstiques de dos pintors de prestigi, Manuel Baixauli i Joaquim Pijoan, que alhora també són escriptors de trajectòria ben reconeguda: potser per això, per aquesta simbiosi entre l’art i la paraula, tots dos han perfilat les seues obres amb sentències al·lusives a aquest futur ignot.

Siga com siga, amb aquest nou número de Mètode, també presentem el segon volum de les «Monografies». Amb el títol d’«Els nostres naturalistes», Josep Maria Camarasa i Jesús Català han fet un ampli, brillant i molt accessible estudi sobre els diferents corrents naturalístics al nostre país, així com de la seua relació i implicació amb el naturalisme europeu. És una obra molt suggerent, totalment inèdita en la nostra bibliografia, i que ve acompanyada de les contribucions de la pintora valenciana Mª Inmaculada Martínez-Martí, tan expressives com plenes de vida. Es distribuirà en dos volums, i també es podrà adquirir per separat, amb el seu estoig corresponent.

Tot amb tot, arribem als 55 números de Mètode. A poc a poc hem anat fent-nos un lloc en el mercat editorial, amb una acollida per part dels lectors i de la crítica cada vegada més favorable, i amb la distinció d’importants guardons, com ara el Premi Nacional de Periodisme. Esperem que el futur ens siga igual de propici.

Martí Domínguez. Director de Mètode.
© Mètode 55, Tardor 2007.

Editorial núm. 55

© Mètode 2012 - 55. Gen, ètica i estètica - Tardor 2007