Editorial núm. 57

«Qui coneix i qui mesura els efectes que aquestes radiacions causen en el nostre cos, en els nostres sentits, en el nostre esperit –l’ordre, l’equilibri al qual sense pausa estem compel·lits? […] Estem així esforçant-nos a dirigir, harmonitzar, a elevar al nivell de les imatges les ones de llum, els feixos de raigs. No significa una altra cosa viure.»
Ernst Jünger

Radiacions. Diaris de la Segona Guerra Mundial (1979)

Ernst Jünger, en el seu famós diari, parla de les radiacions de la memòria. «Qui coneix i qui mesura els efectes que aquestes radiacions causen en el nostre cos?» es pregunta. Radiacions –ones de llum, feixos de raigs– a les quals estem constantment sotmesos, i que impregnen els nostres sentits i deixen el seu encuny en la nostra memòria. He recordat aquesta imatge —aquest encuny jungerià— amb el monogràfic d’aquest número, dedicat precisament a l’estudi de les radiacions des del punt de vista de la física i l’aprofitament que en fan les teràpies mèdiques. Estem sempre sota les radiacions, i fins i tot algunes d’elles tenen importants aplicacions en la medicina. Aquest monogràfic, excel­lentment coordinat per Jesús Navarro i Magdalena Rafecas, i brillantment il·lustrat per José María Yturralde, incideix en aquest univers tan sorprenent i desconegut, i que de segur hauria sobtat el mateix Jünger.

En aquest número de Mètode iniciem alhora tres noves seccions: «Comiciència», a cura de Guillem Cifré (on es realitzarà una mirada de la ciència des del còmic), «La conversa de l’estudiant», a càrrec d’Àlex M. Orts (que farà una breu xarrada amb científics perquè resolguen els seus dubtes sobre aspectes de l’actualitat científica) i «Nau espacial ‘Mètode’», elaborada per Fernando Ballesteros (especialista en astrobiologia, que ens parlarà de la recerca de vida a l’univers). Tot plegat nous complements, nous contrapunts, per divulgar el coneixement científic, i que, en aquest cas, acompanyen un ampli i espectacular dossier dedicat a l’Antàrtida, i un extens document sobre la percepció de la ciència en la pintura. Estem segurs que aquest número de Mètode també deixarà el seu encuny sobre els lectors: unes radiacions que voldríem immarcescibles.

Martí Domínguez. Director de Mètode.
© Mètode 57, Primavera 2008.

Editorial núm. 57

© Mètode 2012 - 57. Radiacions - Primavera 2008