Editorial núm. 67

Es va produir llavors un soroll sobre el meu cap. En una branca que es trobava justament sobre mi s’estava Goliat, un dels mascles del grup […]. Vaig sentir un altre soroll a l’esquerra; darrere d’un arbust vaig poder endevinar la silueta d’un nou ximpanzé. Davant de mi un parell d’ulls negres enormes i unes mans agarrades a unes lianes; a la meua esquena, un altre «hoo» sufocat. N’estava envoltada.

Jane Goodall. En la senda de l’home (1971).

Les frases de Jane Goodall, del seu llibre fundacional En la senda de l’home, són un bon testimoni de l’emoció del retrobament amb els nostres parents biològics. En aquest monogràfic, coordinat pel professor Sergio Sevilla, catedràtic de Filosofia de la Universitat de València, es pretén fer precisament aquest acostament reflexiu als elements constitutius de la nostra naturalesa. Fins a quin punt som presoners del nostre bagatge genètic? Fins a quin punt la cultura, la sociabilitat, el llenguatge, els components ètics i morals, ens diferencien de la resta d’éssers vius? Aquestes i moltes preguntes més es contesten en el monogràfic, que es completa amb dues suggeridores entrevistes que projecten visions particulars: la percepció sociològica i transdisciplinària d’Edgar Morin i la interpretació etològica i evolutiva de Robin Dunbar. Tot açò acompanyat per l’obra del pintor valencià Rafael Martí Quinto, que aconsegueix imprimir en les seues obres aquesta atmosfera transcendent, d’homes i dones tenallats pels dubtes de l’existència, i de la proposta visual del professor de la Facultat de Belles Arts de Múrcia i artista, Jesús Martínez Oliva, que reflexiona sobre el concepte del Museu de l’Home de París. Potser ens trobem al davant de preguntes irresolubles, de qüestions del tot insalvables, però el que és segur és que cada any sabem més i més sobre els nostres orígens i la nostra biologia. I és un deure de la comunitat científica analitzar-ho i discutir-ho.

Finalment vull donar la benvinguda a la nova secció «Ca’n microbi», a cura dels reconeguts microbiòlegs Ricard Guerrero i Mercè Berlanga, amb les excepcionals il·lustracions de Carles Puche. I acomiadar els «Instants de Natura» d’Albert Masó, que ens han acompanyat durant quaranta números. Gràcies a l’esforç continu i tenaç de persones com Albert, Mètode és avui el que és.

Martí Domínguez. Director de Mètode.
© Mètode 67, Tardor 2010.

Editorial 67
Editorial 67

© Mètode 2011 - 67. Naturalesa humana - Número 67. Tardor 2010