El concepte d’una sola salut (One Health, com es coneix en anglès) remet a la connexió entre el benestar humà, el dels animals i el dels ecosistemes en què ens desenvolupem. La pandèmia de COVID-19 ha fet palesa com mai aquesta interrelació. Les zoonosis, la resistència als antibiòtics, l’augment en la demanda de recursos, la permanent mobilitat d’éssers vius per tot el planeta, el canvi climàtic i el deteriorament dels hàbitats, però també les nostres formes de producció i d’organització social són factors que comprometen la salut global.
En aquest sentit, la perspectiva de la comunicació ens pot ajudar a acarar el repte d’una salut connectada amb la implicació i el compromís dels diversos públics. Aquest monogràfic, coordinat per la professora i directora de la revista científica Health Communication Teresa L. Thompson, destaca la importància d’acostar-nos al concepte d’una sola salut des d’aquesta perspectiva multidisciplinària. Per això, el número recull articles que van des dels estudis de la comunicació del risc als d’una fauna salvatge cada vegada més en contacte amb el nostre entorn urbà. També les il·lustracions del monogràfic, a càrrec de l’artista JARR, ens remeten als fils que, des d’aquest enfocament, connecten la nostra salut amb la del nostre entorn.
En aquest volum acomiadem la secció «L’hort de Roselló», a càrrec del tècnic agrícola Josep Roselló i Oltra, que ens ha acompanyat al llarg d’una dècada. Els seus articles ens han il·lustrat durant anys sobre els cultius tradicionals, aportant la seua saviesa agrícola i la seua mirada arrelada a la tradició. Finalment, és un plaer anunciar que s’ha incorporat un nou llibre a la col·lecció «Monografies Mètode». Una mirada nova, del destacat naturalista Xavier Bellés, ens parla de les aproximacions que s’introdueixen al món dels insectes a partir del segle XVII. Una joia per a gaudir, des d’una perspectiva científica i artística, de l’entomologia.