«50 teorías científicas revolucionarias e imaginativas», de Paul Parsons

94-74

Quasi tots hem ideat alguna vegada una teoria pròpia per a explicar fets que capten la nostra atenció. Però només les ments més privilegiades són capaces de desenvolupar aquestes teories meticulosament i avalar-les amb demostracions matemàtiques o empíriques que permeten comprendre com i per què es produeixen els fenò-mens que ocorren al nostre voltant. Albert Einstein, Charles Darwin o Richard Feynman en són alguns exemples. 50 teorías científicas revolucionarias e imaginativas és una minienciclopèdia de les teories científiques més rellevants dels últims temps. Així podríem definir aquest llibre editat per Paul Parsons, conegut per la seua etapa com a editor de Focus, la revista de divulgació sobre ciència i tecnologia de la BBC. L’objectiu és presentar una breu explicació, lluny dels tecnicismes i de l’argot científic, de cinquanta teories que han representat salts trencadors per a l’avenç tecnològic així com per al coneixement del nostre univers i de nosaltres mateixos. Aquest repte cau en mans de vuit divulgadors amb diferents backgrounds científics, que tracten d’acostar al lector les teories més sonades –i alhora incompreses pel públic general–, com la teoria de la relativitat o el principi d’incertesa, i també les més curioses, com ara les teories del ja famós gat de Schrödinger o «La navalla d’Ockham».

Estructurat en set blocs temàtics («El macrocosmos», «El microcosmos», «L’evolució humana», «La ment i el cos», «El planeta Terra», «L’univers» i «El coneixement»), se’ns ofereix una explicació de només trenta segons sobre les bases científiques de cada teoria, completada amb breus comentaris provocadors relacionats amb situacions de la vida quotidiana i amb il·lustracions molt atractives. La representació del Big Bang com l’expansió d’un pomelo gegant i extremadament calent o l’analogia existent entre el nostre univers i una rosquilla que es va convertint en una tassa de cafè són només alguns exemples. A més a més, en cada bloc es recull un glossari de termes bàsics i la biografia d’algun dels autors de les teories citades, com és el cas de Sigmund Freud, James Lovelock o Stephen Hawking, entre altres. 

Aquest llibre és una bona oportunitat per a adquirir una visió general de conegudes teories de diferents camps de la ciència, especialment per al públic sense cap formació científica i també per als qui ens considerem complets ignorants de moltes àrees de coneixement llunyanes al camp de la ciència on desenvolupem el nostre treball. De qualsevol manera, els descobriments i les sorpreses estan assegurades durant la lectura. Ara sé que l’univers podria tindre la forma d’un baló de futbol de cinc dimensions, que la teoria de jocs desenvolupada pel matemàtic nord-americà John Nash va ser la clau per evitar una guerra nuclear i que fa centenars de milions d’anys la Terra era com una bola de neu gegant. Sense cap dubte, es tracta d’una lectura breu però entretinguda. Això sí, cal deixar un avís per als més curiosos: els «avenços» de només trenta segons d’algunes teories poden ser extremadament intrigants, i deixar lectors assedegats de més coneixement.

Cristina Vilanova. Biotecnòloga, Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, UV.
© Mètode 74, Estiu 2012.

 

50 teorías científicas revolucionarias e imaginativas
Paul Parsons
Traducció d’Alfonso Rodríguez Arias.
Editorial Blume. Barcelona, 2010. 160 pàgines.

© Mètode 2012 - 74. La cala encantada - Estiu 2012

Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (UV)