«Darwin», de Tim M. Berra

118b-69

Darwin. La historia de un hombre extraordinario és el primer llibre de la col·lecció «Metabreves. Libros para comprender el mundo», de Tusquets. Com que el 2009 se celebrava precisament un doble aniversari de la figura de Charles Darwin (200 anys des del seu naixement i 150 des de la publicació de L’origen de les espècies), elegir-lo per inaugurar una col·lecció pensada per a acostar al públic general figures emblemàtiques en la història de la ciència va ser més que encertat. Es tracta d’una concisa biografia de Charles Darwin escrita per Tim M. Berra, professor emèrit d’Evolució, Ecologia i Biologia d’organismes en l’Ohio State University. Per descomptat, no és el primer llibre sobre Darwin, un dels protagonistes més importants en la història de la ciència.
A més del seu innegable paper en el desenvolupament d’una teoria de l’evolució que encara beu, a hores d’ara, de les seues precoces investigacions, la seua biografia té prou ingredients per a ser motiu de nombroses revisions. Precisament pel caràcter tan dilatat d’aquesta biografia i la complexitat del personatge, el llibre de Berra representa una molt bona aproximació, tant per al neòfit com per al lector familiaritzat amb la seua història i els seus treballs. 

Berra ha confeccionat un llibre concís, senzill, en el qual, però, no deixa escapar cap detall necessari per a entendre no sols el Darwin científic, sinó també la persona. Des del seu naixement fins la seua mort (incloent-hi un breu repàs als seus no menys il·lustres antecedents familiars), l’autor revisa cronològicament totes i cadascuna de les experiències tant personals com científiques que van forjar aquesta figura ja mítica en la història de la ciència. S’hi inclouen a més nombrosíssimes il·lustracions que mostren tots els personatges i llocs que van envoltar la figura de Darwin. 

Gràcies al caràcter cronològic de la narració, es facilita la comprensió d’esdeveniments normalment mitificats en excés (o directament mal explicats i pitjor entesos), com el conflicte entre Wallace i Darwin en presentar la teoria de la selecció natural, o la figura del mateix Darwin com un rebel en contra de la religió i l’ordre establert. Molts lectors se sorprendran en llegir per primera vegada la manera com Darwin va viure la polèmica causada per L’origen de les espècies, aïllat dels mundanals negocis al seu refugi de Down House, on es dedicava en cos i ànima a estudis moltíssim menys coneguts (però igualment importants per a la biologia moderna) que van ser el germen del que avui entenem per ecologia.

Una lectura, en definitiva, més que recomanable: picarà la curiositat a alguns, que podran dirigir-se a altres obres més dilatades i riques en detalls, i a altres els servirà per a recordar totes les raons per les quals aquest intrèpid viatger, àvid observador, prolífic escriptor i inconformista pensador continua constituint un exemple per a generacions de biòlegs i amants de la naturalesa. 

Carlos Roma Mateo. Institut de Biomedicina de València (CSIC).
© Mètode 69, Primavera 2011.

 

Darwin. La historia de un hombre extraordinario
Tim M. Berra
Traducció d’Antón Corriente Basús.
Tusquets. Barcelona, 2009.
139 pàgines.

© Mètode 2011 - 69. Afinitats electives - Número 69. Primavera 2011

Institut de Biomedicina de València (CSIC).