‘El gusto por la belleza’, de Michael J. Ryan

La bellesa des del cervell del receptor


El gusto por la belleza

Michael J. Ryan
Traducció de Dulcinea Otero-Piñeiro.
Antoni Bosch Editor.
Barcelona, 2018. 290 pàgines.

Michael J. Ryan va passar quaranta anys estudiant el comportament sexual d’una petita granota de la selva de Panamà, en què integrava estudis del cervell, comportamentals i evolutius. Aquesta transversalitat va convertir la granota túngara en un organisme model en estudis de selecció i comunicació sexual. Hui el doctor Ryan és catedràtic de Zoologia a la Universitat de Texas, investigador sènior a l’Institut Smithsonià d’Investigacions Tropicals i un dels experts més reconeguts en selecció sexual i comportament animal. Des d’aquesta ben merescuda autoritat, el doctor Ryan revisa els coneixements actuals sobre la manera com els animals perceben i responen a la bellesa, i ens explica com ell i altres científics van transformar la nostra comprensió de la selecció sexual.

Aquest llibre està dedicat a comprendre la immensa varie­tat d’estètiques sexuals i comportaments de festeig al regne animal, com apareixen i per a què. Però ho fa amb un canvi de perspectiva. Segons Ryan, per a entendre l’evolució de la bellesa cal buscar en el cervell de qui ha de valorar-la. Aquesta cerca propicia un canvi de paradigma: el cervell com a precursor de l’evolució de la bellesa. Les peculiaritats al cervell d’un animal generen els seus gustos sexuals, els quals condicionen l’evolució de la percepció de la bellesa dins la seua espècie. Per tant el vincle entre bellesa i èxit evolutiu es basa fonamentalment en el cervell de les femelles, com «titellaires biològics» que impulsen el desenvolupament de trets bells en els mascles, i les seves limitacions i eventualitats donen lloc a una diversitat estremidora de gustos sexuals dins el conjunt de tot el regne animal, inclosos els humans.

L’obra ens guia de la mà d’experts de diferents camps a través de nous descobriments i idees sobre com els cervells han evolucionat per anhelar la bellesa i sobre com els trets que la perceben a través de la vista, l’oïda i l’olfacte van aparèixer per influència de l’entorn, a vegades per respondre a necessitats distintes a les del sexe. Ens acosta als últims avanços en neurociència i biologia evolutiva, però també explica amb exquisida cura experiments clàssics definitius de comportament animal. Com a bon científic, no amaga els dubtes i les limitacions i mostra un profund respecte per les idees i els conceptes que tracta d’explicar amb claredat i senzillesa. Utilitza experiments de camp i de laboratori sobre un centenar d’espècies, cada una d’elles amb una fascinant descripció de la seua història natural o dels llocs remots on viuen.

L’estil de Ryan és fresc i enginyós. Les seues explicacions científiques són plenes d’analogies amb la nostra cultura, i utilitza moltes referències del món de la música, el cine, la literatura, la pintura o el teatre, ja siguin clàssics o populars, profunds o infantils. Per les seues reflexions sobre el desenvolupament de la bellesa sexual es passegen filòsofs, polítics, models i ensinistradors de gossos. Especialment divertit és el relat de la seua arribada a la falsament afable illa de Barro Colorado, l’explicació sobre les preferències variables amb la lletra d’una cançó country, o la descripció de com de disfuncional seria la nina Barbie si fos humana.

Per damunt de tot, és un llibre que demostra que ser una autoritat científica no va renyit amb la bona divulgació de proximitat. A mi m’ha agradat; tanmateix, és el meu cervell qui opina.

© Mètode 2019 - 101. La memòria dels ossos - Volum II (2019)

Professora titular d’Ecologia del Departament de Microbiologia i Ecologia i membre del Laboratori d’Ecologia Evolutiva de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (ICBiBE) de la Universitat de València (Espanya), on forma part de l’equip directiu. A les seues investigacions utilitza espècies model del zooplàncton per respondre qüestions relacionades amb els processos evolutius i els compromisos ecològics en ambients mediterranis.