Blocs

Com fer-se un ‘speakers' corner’ a casa

Bloc al web

Encara que sigui difícil de recordar, hi va haver un moment fa menys de vint anys en què la gent va començar a publicar els seus pensaments a internet. El bloc (o blog) va irrompre com a format comunicatiu i també com a gènere literari.

Què hi havia abans? La carta al director, el fanzine i poca cosa més. Una persona amb opinions i ganes d’expressar-les que no tingués accés a plataformes de comunicació formals no tenia més remei que treballar a petita escala i intentar publicar els seus esforços allà on li deixessin.

De sobte, va aparèixer un nou format que permetia a qualsevol persona expressar les seves opinions, transmetre informació i, en general, fer soroll, sense haver de passar pel filtre d’un editor.

Com a gènere científic, el bloc pot ser una mina o un camp de mines. El blocaire pot recollir informació dispersa per posar-la a l’abast dels visitants interessats, normalment amb comentaris aclaridors. Això està bé. Però també pot presentar informació esbiaixada o incompleta, i això no està tan bé. L’absència d’un editor –en comparació amb els canals formals de publicació científica– dificulta la feina del lector, que ha de valorar si allò que està llegint és fiable.

Perquè, des del punt de vista del lector, no hi ha res més fàcil que anar passant de bloc en bloc llegint només informacions que confirmen els nostres prejudicis. Fa temps que no ho veig, però abans molts blocs estaven enllaçats formant «anells». És a dir, apuntaven a altres blocs afins. Clicant el botó «next» aterraves en un altre bloc a l’atzar on podies llegir més o menys el mateix que a l’anterior. Al final el navegant es quedava amb la reconfortant impressió de formar part d’una majoria d’opinió, ja fos en contra de les vacunes o negant el valor dels antiretrovirals.

Vista l’abundància de l’oferta i la gran qualitat de molts productes, la professionalització del bloc és qüestió de temps. Molts diaris ja incorporen blocaires barrejats amb columnistes. A casa nostra l’Ara va iniciar les pàgines de ciència acollint el Centpeus de Daniel Closa i altres blocs que ja hi eren abans que el diari. Potser el bloc científic de referència a la premsa general a nivell mundial sigui Bad Science de Ben Goldacre, que publica The Guardian al Regne Unit i que ha donat lloc a llibres d’èxit. Un cop professionalitzat el blocaire caldrà veure si els editors s’aventuren a «editar-lo». La meva aposta és que mantindran aquesta distància que els permet tenir contingut sense despendre recursos.

Recentment han aparegut altres gèneres lligats al format digital. Els anirem veient en propers lliuraments d’aquesta sèrie.

© Mètode 2014 - 82. Encontres - Estiu 2014
Biòleg i escriptor (Barcelona).