«Els límits de la vida», de David Bueno, Salvador Macip i Eduard Martorell

92-85

Els autors d’aquesta amena novel·la són un biòleg i professor de genètica (David Bueno), un metge dedicat a la investigació i també escriptor (Salvador Macip) i un biòleg, associat a la universitat, i ficat de ple al món de la didàctica de les ciències (Eduard Martorell). D’aquests autors, de sòlida formació en ciència base, neix aquest text de fàcil lectura i molt entretingut. La novel·la presenta un format molt acurat amb una elecció de disseny de coberta molt encertada: La selva de Carnovsky, de la sèrie RGB, on es barregen reproduccions de gravats originals d’història natural en colors primaris.

La protagonista, la Lara, és una adolescent que pateix una malaltia autoimmune, el lupus. Està cansada de metges, ingressos hospitalaris, tractaments, crisis, relacions amb els amics i els amics especials… La seva malaltia és crònica i, per tant, sap que cal conviure-hi, entendre-la i que l’entenguin les persones del seu voltant. Al llarg d’una curiosa conversa de la Lara i la Carme –una metgessa d’urgències plena de vitalitat i curiositat– van sortint tota una sèrie de qüestions, possibles solucions, incerteses, interconnexió de conceptes…, que són el fil conductor d’una exposició dels avenços de la ciència de la vida, la biologia. Hi apareixeran els éssers vius unicel·lulars i els diferents organismes pluricel·lulars agrupats als seus dominis i regnes. També es fa un repàs al voltant de l’origen de la vida fins els nivells d’organització, sense deixar de fer al·lusió a la genètica i la biologia molecular bàsica. Però, a més d’aquest repàs, la conversa –amb un desenllaç sorprenent– també gira entorn de qüestions més transcendents. Podrem ser immortals? Aturarem l’envelliment? I la mort?

No és un llibre exclusiu per a lectors de ciències. És un llibre divulgatiu, de ciència novel·lada, que repassa molts conceptes bàsics de la biologia. De fet, en un principi havia de ser un assaig que explicava la vida des de diferents punts de vista. Destinada a un públic general que vulgui entendre els conceptes bàsics de la biologia, la novel·la pot ser també una eina molt interessant per als docents d’ensenyament secundari. Els conceptes de biologia bàsica s’ajusten als programes curriculars i, per tant, és una manera amena de repassar, aprendre i relacionar conceptes de la mà d’una alumna més: la protagonista. De fet, el text pot ser un bon punt de partida per animar a la lectura els alumnes i també per fer recull de conceptes. Molt interessant la referència a les lectures de la protagonista. Aquelles lectures que sempre ens acompanyen al llarg de la nostra vida i fan que els moments difícils siguin una mica més suportables, com és en el cas de la Lara.

És una novel·la que fa pensar i qüestionar-se el que és realment important a la vida: viure.

Carmen López Valiente. Doctora en Ciències Biològiques i professora de Biologia i Geologia a l’IES Benicalap (València).
© Mètode 85, Primavera 2015.

Els límits de la vida
David Bueno, Salvador Macip i Eduard Martorell
La Galera. Barcelona, 2014. 256 pàgines.

«No és un llibre exclusiu per a lectors de ciències. És un llibre divulgatiu, de ciència novel·lada, que repassa molts conceptes bàsics de la biologia»

© Mètode 2015 - 85. Viure amb el canvi climàtic - Primavera 2015
Doctora en Ciències Biològiques i professora de Biologia i Geologia a l'IES El Clot (València).