«Els nostres veïns submarins», de Laia Fontana i Joan J. Soto

Un trosset de bellesa submarina a les mans del lector

Els nostres veïns submarins
Bestiari contemporani de la Mediterrània
Laia Fontana i Joan J. Soto.
Edicions 96. La Pobla Llarga, 2015. 181 pàgines.

Un recull de fotografies d’éssers marins? Un llibre divulgatiu sobre la vida a la mar? Xicotetes descripcions de simpàtics animals submarins? Fals! Totalment fals! Cap d’aquestes descripcions és mínimament vertadera per referir-se a Els nostres veïns submarins. Bestiari contemporani de la Mediterrània, el llibre editat per Edicions 96 i produït amb la col·laboració del Grup d’Estudiants de Biologia Marina Bioblau. En poques paraules, aquest llibre és una xicoteta obra d’art. Ho vaig saber des que va arribar a les meues mans, i em vaig sorprendre pel discret i alhora elegant disseny de la portada i les pàgines interiors, amb colors blaus i línies contínues que representen les ones de la mar, l’hàbitat dels protagonistes del llibre. El que no sabia era que allò només seria el començament de les sorpreses… Com ara veuràs, lector, Els nostres veïns submarins no és un llibre que, simplement, es llegeix.

Amb una introducció d’Alicia Borque Espinosa, actual presidenta de Bioblau, i textos supervisats científicament per Romana Capaccioni Azzati, professora i investigadora del departament de Zoologia de la Facultat de Ciències Biològiques de la Universitat de València, el llibre fa un recorregut, en ordre evolutiu (és a dir, començant per les espècies que van sorgir primer durant l’evolució, com ara els porífers i els cnidaris, i acabant amb les espècies més recents, els peixos), per algunes de les més curioses criatures submarines de la mar Mediterrània. Cada grup d’espècies constitueix un capítol, on trobem, en primer lloc, una introducció breu de to divulgatiu i llenguatge senzill sobre les principals característiques i l’estil de vida del grup d’espècies en qüestió. Seguidament, gaudim d’uns versos –referits a cadascun dels grups de veïns submarins– que ens donen pas, finalment, a un conjunt de fotografies de diverses espècies representatives del grup. Cada fotografia va acompanyada no només pels noms científics i comuns de l’espècie o les espècies que hi apareixen, sinó també per una breu descripció de la seua ecologia i algunes dades curioses. No et preocupes, lector, si no estàs familiaritzat amb la biologia del món submarí: tots els tecnicismes emprats a les descripcions estan explicats en un xicotet glossari al final del llibre. Cal remarcar que l’obra inclou també un parell de capítols «extra». Un de dedicat a la pesca, estretament relacionada amb l’ecologia i l’estabilitat dels ecosistemes marins, i altre anomenat «Altres mars», on trobem un breu recull dels veïns submarins més exòtics i extravagants: els que viuen més enllà de la Mediterrània, com ara al mar Carib, illes Galápagos, illes Canàries o illes Filipines, entre d’altres.

«El llibre és una cosa semblant a combinar divulgació científica per a tots els públics, literatura i una visita a una exposició»

Però, més enllà del contingut estrictament científic, cal remarcar dos aspectes principals d’Els nostres veïns submarins que contribueixen, sense cap dubte, a la seua qualitat i originalitat: la poesia i la fotografia. Els versos que trobem a cada capítol destaquen, sota el meu punt de vista, per ser tan bells com enginyosos, i són obra de Laia Montana, una de les autores i directores del llibre, que va ser guardonada amb el Premi de Poesia Francesc Badenes Dalmau per la seua anterior obra Camins recorreguts. Com a mostra, aquests versos dedicats a un dels grups de veïns submarins amb qui el públic en general està més familiaritzat, els peixos: «De pell ferotgement dentada / i esquelet indulgent. / D’escates d’argent / i esquelet sever. / De perfil lunar. / De cara de color curiositat. / D’espionatge i altres camuflatges. / D’eixams de sincronia coreogràfica. / De fluorescència caçadora. / De «fusiformitat» / amb la física de l’aigua. / I, sense cap dubte, els simbionts / de la nostra idea d’oceà.»

Per la seua part, les fotografies pertanyen a set fotògrafs diferents, incloent-hi Joan J. Soto, també autor i director d’aquesta obra i expresident del Grup d’Estudiants de Biologia Marina Bioblau. Preses a diferents punts de la Mediterrània (regions costaneres de València, Alacant, Múrcia i les Illes Balears) i a altres emplaçaments exòtics, són, sense cap dubte, l’eix principal del llibre i el seu vincle amb l’exposició del mateix nom organitzada amb el suport del Vicerectorat de Cultura de la Universitat de València. Les fotografies no capten només els espècimens marins, sinó també els moments. Els moments exactes en què es mostra la naturalesa de la vida submarina, amb les interaccions entre «veïns», i el moment exacte en què la llum mostra a la perfecció els cridaners colors i formes de moltes de les espècies seleccionades.

Així, Els nostres veïns submarins. Bestiari contemporani de la Mediterrània és una cosa semblant a combinar divulgació científica per a tots els públics, literatura, i una visita a una exposició. Durant la lectura descobrim característiques d’algunes espècies marines mentre, al mateix temps, les observem en espectaculars fotografies i les acompanyem amb una miqueta de poesia. Una barreja ben atrevida i atractiva tant per als amants –científics o no– del món submarí com per al públic en general. Podríem dir que ciència, divulgació i art són els tres ingredients que componen aquesta original obra. I més enllà dels ingredients, emergeix un intangible: l’amor per la biologia marina que contagien els autors en cada full del llibre.

© Mètode 2016 - 89. Els secrets del cervell - Primavera 2016

Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (UV)