‘Eso no estaba en mi libro de botánica’, de Rosa Porcel

Redescobrir la botànica

La col·lecció de divulgació científica de l’editorial Guadalmazán ens ofereix llibres d’actualització científica escrits per experts amb una trajectòria professional excel·lent. La botànica s’ha incorporat recentment a la col·lecció amb aquesta obra de Rosa Porcel, llicenciada en Ciències Biològiques i doctora en Bioquímica i Biologia Molecular per la Universitat de Granada. Actualment es dedica a la investigació i la docència universitària, a més de ser una activa divulgadora científica en les xarxes socials.

Eso no estaba en mi libro de botánica. Rosa Porcel Guadalmazán. Còrdova, 2020. 379 pàgines.

L’obra està estructurada en quatre parts. La primera ens introdueix en l’origen evolutiu de les plantes i en l’estreta relació d’aquestes amb l’ésser humà: des de la domesticació d’espècies i l’aparició de l’agricultura, passant pels usos curatius i com a verí, fins a la seua presència en la cultura via mitologia i llegendes. En aquest sentit, les anècdotes, usos i curiositats incloses al llarg de tot el llibre permeten una lectura molt entretinguda. Després d’aquesta primera introducció, l’autora parteix de les tres fun­cions bàsiques dels éssers vius –nutrició, relació i reproducció–, per a estructurar la resta de l’obra.

Que siga un llibre de divulgació no significa que no siga exhaustiu. Com a mostra, l’ampli tractament de la nutrició en les plantes, on no sols aborda la fotosíntesi, sinó també altres mecanismes que usen per a complir amb aquesta funció vital. Per exemple, indica la importància de les micorrizes; mostra moltíssimes curiositats sobre les plantes carnívores que ja en el seu moment van fascinar Charles Darwin, o descriu com se les enginyen les plantes paràsites. La funció de relació queda explicada amb molts exemples que expliquen com es mouen les plantes segons estímuls i es comuniquen entre elles produint compostos per a alertar de danys o plagues la resta de la població. En aquest punt, s’esmenten estudis sobre si les plantes tenen «consciència» o no. No podien faltar en aquesta part del llibre l’al·lusió a les plagues i les malalties que pateixen les plantes, com la problemàtica Xylella fastidiosa, causant de la mort de moltes oliveres, o el sorprenent resultat de Botrytis cinerea en la vinya, que va donar lloc al famós vi Tokaji aszú.

Finalment, l’autora tracta la reproducció en el món vegetal i repassa els diferents mecanismes existents. En aquesta part del llibre apareixen els fruits, les llavors, la importància dels colors, aromes i nèctar. I, és clar, els agents que ajuden en la colonització de diferents ambients: aigua, aire i animals, com a principals disseminadors de pol·len, fruits i llavors. Multitud d’exemples fan que el lector puga imaginar la complexitat que envolta la reproducció en les plantes: estratègies de colors, olors, formes de les flors… i tot per a aconseguir l’objectiu de perpetuar-se. En aquesta part s’inclou també l’aprofitament de les plantes per a consum (fruits, llavors, arrels…). I la necessària protecció de la biodiversitat: per exemple, amb la creació del Banc Global de Llavors de Svaldbard (Noruega) o els bancs de germoplasma. En conclusió, un llibre recomanable per a introduir-se en la botànica o actualitzar conceptes de manera amena.

© Mètode 2021 - 109. El segrest de la voluntat - Volum 2 (2021)
Doctora en Ciències Biològiques i professora de Biologia i Geologia a l'IES El Clot (València).