La col·lecció de divulgació científica de l’editorial Guadalmazán ens ofereix llibres d’actualització científica escrits per experts amb una trajectòria professional excel·lent. La botànica s’ha incorporat recentment a la col·lecció amb aquesta obra de Rosa Porcel, llicenciada en Ciències Biològiques i doctora en Bioquímica i Biologia Molecular per la Universitat de Granada. Actualment es dedica a la investigació i la docència universitària, a més de ser una activa divulgadora científica en les xarxes socials.
L’obra està estructurada en quatre parts. La primera ens introdueix en l’origen evolutiu de les plantes i en l’estreta relació d’aquestes amb l’ésser humà: des de la domesticació d’espècies i l’aparició de l’agricultura, passant pels usos curatius i com a verí, fins a la seua presència en la cultura via mitologia i llegendes. En aquest sentit, les anècdotes, usos i curiositats incloses al llarg de tot el llibre permeten una lectura molt entretinguda. Després d’aquesta primera introducció, l’autora parteix de les tres funcions bàsiques dels éssers vius –nutrició, relació i reproducció–, per a estructurar la resta de l’obra.
Que siga un llibre de divulgació no significa que no siga exhaustiu. Com a mostra, l’ampli tractament de la nutrició en les plantes, on no sols aborda la fotosíntesi, sinó també altres mecanismes que usen per a complir amb aquesta funció vital. Per exemple, indica la importància de les micorrizes; mostra moltíssimes curiositats sobre les plantes carnívores que ja en el seu moment van fascinar Charles Darwin, o descriu com se les enginyen les plantes paràsites. La funció de relació queda explicada amb molts exemples que expliquen com es mouen les plantes segons estímuls i es comuniquen entre elles produint compostos per a alertar de danys o plagues la resta de la població. En aquest punt, s’esmenten estudis sobre si les plantes tenen «consciència» o no. No podien faltar en aquesta part del llibre l’al·lusió a les plagues i les malalties que pateixen les plantes, com la problemàtica Xylella fastidiosa, causant de la mort de moltes oliveres, o el sorprenent resultat de Botrytis cinerea en la vinya, que va donar lloc al famós vi Tokaji aszú.
Finalment, l’autora tracta la reproducció en el món vegetal i repassa els diferents mecanismes existents. En aquesta part del llibre apareixen els fruits, les llavors, la importància dels colors, aromes i nèctar. I, és clar, els agents que ajuden en la colonització de diferents ambients: aigua, aire i animals, com a principals disseminadors de pol·len, fruits i llavors. Multitud d’exemples fan que el lector puga imaginar la complexitat que envolta la reproducció en les plantes: estratègies de colors, olors, formes de les flors… i tot per a aconseguir l’objectiu de perpetuar-se. En aquesta part s’inclou també l’aprofitament de les plantes per a consum (fruits, llavors, arrels…). I la necessària protecció de la biodiversitat: per exemple, amb la creació del Banc Global de Llavors de Svaldbard (Noruega) o els bancs de germoplasma. En conclusió, un llibre recomanable per a introduir-se en la botànica o actualitzar conceptes de manera amena.