«Guia Botànica del Parc Natural del Montgó», de Jaume X. Soler, Lluís Serra i Joan Torres

134-55

Guia Botànica del Parc Natural del Montgó. Jaume X. Soler, Lluís Serra i Joan Torres. Ajuntament de Xàbia. Xàbia, 2007. 340 pàgines.

Botànics i afeccionats a les plantes valencianes han hagut d’esperar molts anys, però el temps ha pagat la pena. Tres depurats experts en el coneixement de la flora del territori diànic han preparat aquesta guia plena d’informació, que sens dubte facilitarà el coneixement i conservació del més famós refugi botànic valencià, l’imponent massís calcari del Montgó.

El Dr. Lluís Serra, el botànic expert en flora diànica Jaume X. Soler i potser el millor expert a trepijar les senderes del Montgó com a monitor i educador al parc natural, Joan Torres, han preparat aquest llibre a vessar de coneixement carregat d’es­perit conservacionista. De fet els tres autors han destacat al llarg d’aquests anys pel treball constant a la zona censant la flora amenaçada, produint les espècies més se­nyeres i desenvolupant activitats de conservació activa en favor de les plantes més destacades del parc.

La guia introdueix el lector en el coneixement dels trets naturals, històrics i socioculturals del Montgó, per passar després a descriure un recull selecte de 302 espècies de flora vascular silvestre, agrupada per hàbitats. L’elecció dels tàxons ha estat ben acurada, procurant donar informació tant de les joies botàniques del parc i de les espècies més amenaçades o les endèmiques de distribució més estricta, com d’aquelles plantes que conformen l’estructura paisatgística i dels diferents tipus d’ecosistemes del Montgó. De cada espècie se n’hi dóna l’informació adient, combinada amb un excel·lent recull fotogràfic, amb una o més il·lustracions per fitxa.

Lluny del tractament habitual d’aquesta mena de guies, reduïdes a l’explicació dels elements botànics, el treball dels autors s’estén també al senderisme i detalla fins a cinc recorreguts que afecten tant la part de Xàbia com la que recau al terme de Dénia, els dos municipis que comparteixen el massís del Montgó. La descripció de les rutes és plena de matisos, amb abundant informació històrica, arqueològica, dels ecosistemes, etc.

El text es complementa amb un profitós glossari terminològic, força recomanable per a aquells que no estan habituats al llenguatge botànic. Finalment, a més de l’índex de noms científics, els autors faciliten llistes de noms populars en valencià, castellà, francès, anglès i alemany.

Un treball tan interessant potser lluiria menys si s’haguera editat sense cura i dedicació. Però a l’intens esforç de maquetació i disseny desenvolupat pel mateix Lluís Serra cal afegir la part física de l’edició, en paper d’alt gramatge i tapa dura, tot un signe de l’interès mostrat per l’entitat editora, l’Ajuntament de Xàbia.

El Montgó, autèntic focus de pelegrinatge botànic de les terres valencianes, mereixia una guia impressa de qualitat, que reflectira amb una barreja de delicadesa i quefer científic els seus tresors, generats i mantinguts al llarg de milions d’anys. Aquest llibre permet saldar, sens dubte, bona part del deute que els habitants de les ter­res valencianes teníem cap a aquest paradís de la nostra flora. Cal agrair-ho òbviament als tres coautors i al consistori de Xàbia. Enhorabona a tots.

© Mètode 2011 - 55. Gen, ètica i estètica - Tardor 2007
POST TAGS:
Doctor en Ciències Biològiques. Cap de secció del Servei de Vida Silvestre de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana.