«Guia de la flora ornamental de la Universitat Jaume I», de Ricard Pitarch Garcia

Un campus botànic

108b-77

Guia de la flora ornamental de la Universitat Jaume I. Un campus per a la biodiversitat / Ricard Pitarch Garcia / Publicacions de la Universitat Jaume I. Castelló de la Plana, 2012. 589 pàgines.

El Campus Riu Sec de la Universitat Jaume I de Castelló és, en paraules del seu rector, un campus per a la biodiversitat: «Proposem un espai on el paisatge propicie l’aprenentatge, la docència i a més un espai per gaudir-ne i interrelacionar-se».

Un itinerari botànic és quasi una necessitat que cal tenir present en l’enjardinament d’un campus universitari. Per això aquest llibre representa una concepció de les àrees universitàries i de l’ús que se’n fa. Aquesta filosofia va més enllà i tots aquells que no hi hem anat trobem un llibre ambiciós, a més en una enquadernació elegant que esperona l’interès. Aquesta Universitat Jaume I de Castelló és jove, i jove és el seu enjardinament, però no l’ha conclòs, sinó que el seu somni és el d’anar eixamplant-lo any rere any, fins convertir-lo en un arboretum o en un jardí botànic, on la gent puga gaudir del seu entorn, i és clar, aprendre, augmentar els seus coneixement botànics, fomentar l’estima pel regne vegetal i el respecte que mereix. La visió que ens proporciona aquest llibre dels espais del Campus Riu Sec de la Universitat de Castelló, dels seus itineraris i el criteri amb què s’han traçat és una bona notícia per als universitaris i la societat que contribueix a assegurar-ne la presència en la ciutat. Aquesta guia recull al voltant de 260 espècies que es corresponen amb 78 famílies botàniques que recorren tot tipus de plantes. Per ajudar-nos a comprendre les plantes, s’acompanya d’una sèrie de quadres il·lustratius dels percentatges de cadascuna de les famílies representades, de la seua procedència geogràfica. A més, en la fitxa de cada espècie trobem una senzilla manera de trobar on s’ubica al campus, mitjançant unes coordenades de GPS.

El llibre ens guia per una distribució de jardí inspirador, que comença pel Jardí d’Acollida, passa pel Jardí de l’Olfacte (on es troben plantes aromàtiques i medicinals), del Gust (amb varietats d’arbres fruiters), del Tacte (amb plantes del bosc mediterrani) i de l’Oïda (on cal destacar l’aigua com a element important que potencia els sentits en comunió amb les plantes); la idea de fer zones amb un nexe d’unió dels sentits és interessant.

Tot i això, la distribució de les espècies en arbre, arbust i herbàcies no és, en la nostra opinió, gaire adient perquè potencia preconceptes com la separació entre plantes i arbres, que des del punt de vista pedagògic seria millor eradicar.

Respecte a les descripcions de cadascuna de las espècies, volem valorar les imatges, amb detalls aclaridors i que ajuden a conèixer-les i recordar-les per al futur. Les fulles, el tronc, detalls de les flors i dels fruits són essencials per a reconèixer-les a posteriori i tenir la memòria de les plantes, ja que la variabilitat morfològica segons les estacions és, d’alguna manera, una barrera que la població té per conèixer millor les espècies.

Aquesta guia de flora ornamental de la Universitat Jaume I és un gran llibre, un poc voluminós per a poder utilitzar-lo com a guia de camp, però molt complet en les il·lustracions, perquè són molt aclaridores, amb molta cura en els detalls. El recomanen a tota persona interessada a conèixer la vegetació que l’envolta, i sobretot a les persones que visiten i conviuen amb el campus de la Universitat Jaume I.

© Mètode 2013 - 77. La línia roja - Primavera 2013

Gabinet Didàctic del Jardí Botànic (UV).

Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la Universitat de València.