«Handbook of the Mammals of the World», de Don E. Wilson i Russell A. Mittermeier

Handbook of the Mammals of the World
Carnivores
Don E. Wilson i Russell A. Mittermeier
Lynx Edicions. Barcelona, 2010. 728 pàgines.

La principal singularitat d’aquesta obra –la senya d’identitat– rau en el seu caràcter exhaustiu: és l’única que tracta profundament totes les espècies a escala mundial. Ho farà en vuit volums: carnívors, ungulats, primats, mamífers marins, marsupials, rose-gadors, insectívors i ratpenats.

En aquesta ressenya parlarem del primer, que ja permet veure com serà tot el conjunt. Comença amb unes concises però suficients generalitats de la classe dels mamífers, que resulten molt aclaridores de les característiques del grup: una excel·lent introducció al tema. Les espècies s’agrupen en famílies i subfamílies, i de cada família s’explica la sistemàtica, morfologia, ecologia, reproducció, comportament, alimentació, relacions amb l’home i estat de conservació. La fitxa de cada espècie inclou el nom científic i la seua denominació en anglès, francès, alemany i castellà; la taxonomia, explicant les vicissituds que ha sofert i incloent-hi sinònims, nomenclatures antigues i diferents combinacions amb altres gèneres, les subespècies amb llur localització; una descripció dels trets morfològics més característics, ben detallats i explicant les diferències amb espècies semblants; l’hàbitat o ambients on viu l’espècie; els seus recursos alimentaris (depredació, tipus de preses, etc); els patrons d’activitat (diürna, nocturna o crepuscular); els desplaçaments i organització social, amb l’àrea d’influència, jerarquia, estructura de les bandades, moviments, etc.; informació sobre la cria i tot el que es relaciona amb la reproducció; el seu estatus i conservació (abundància de les diverses poblacions, indicant les que estan en perill, així com les perspectives de recuperació); i per últim s’inclou una bibliografia que permet ampliar informació. Globalment hi ha més de 4.000 referències, que es recullen al final.

Cada fitxa es complementa amb un mapa de la distribució geogràfica i els dibuixos estan agrupats en 38 làmines, la qual cosa permet comparar les espècies i subespècies. Són de molta qualitat i tots ells han estat realitzats per Toni Llobet, la qual cosa evita el problema de la diversitat d’estils quan hi ha diferents autors. A part, a l’inici hi ha dibuixos esquemàtics realitzats per Amadeu Blasco. Les nombroses fotografies (més de mig miler) són de gran qualitat i llur finalitat és mostrar algun aspecte del comportament. La bellesa de les imatges fa que contemplar-les sigui tot un plaer per al naturalista.

En aquest primer volum es tracten tretze famílies: nandínids (la civeta nandínia), fèlids (els 37 felins), prionodòntids (els dos linsangs asiàtics), vivèrrids (34 genetes, civetes i els linsangs africans), hiènids (el pròteles i les tres hienes típiques), herpèstids (34 mangostes, lladres rastrers, suricates i similars), euplèrids (els vuit carnívors malgaixos), cànids (els 35 llops, gossos, xacals, guineus i similars), úrsids (els vuit óssos, incloent-hi el panda), ailúrids (el panda vermell), prociònids (els 12 coatís, óssos rentadors, olingos i similars), mefítids (les 12 mofetes) i mustèlids (els 57 teixons, turons, fures, martes, mosteles, llúdries i similars). En total s’inclouen 245 espècies; es tracta, per tant, d’una obra de referència perquè ha estat escrita per disset màxims especialistes a nivell mundial. És un llibre de consulta obligatòria per a zoòlegs, és clar, però també per a molts col·lectius, com ara el de fotògrafs de natura, perquè podran identificar les espècies que han fotografiat sigui on sigui el lloc del planeta on hagin anat a fotografiar.

No creiem que sigui exagerat dir que ens trobem davant de l’esforç editorial més gran realitzat arreu sobre els mamífers. «Tots els mamífers del món» seria el subtítol, tan breu com contundent, que jo posaria a aquesta obra. L’únic inconvenient és que no la tindrem completa fins l’any 2020 aproximadament. Tanmateix, aquesta pega no té solució perquè una obra així no es pot improvisar, i el rigor científic no es pot precipitar. I n’hi ha 5.500 d’espècies de mamífers corrent per tot el món! Conclusió: caldrà esperar. Ves quin remei…

Però que ningú no dubti de la continuïtat. I si no, que comprovi com ha anat apareixent el Handbook of the Birds of the World, també editat per Lynx, que durant 2012 traurà el volum número 17 que finalitza la gegantina obra. Hom podria dir que aquest és el germà petit del «handbook dels ocells» i no amaguem la satisfacció pel fet que aquesta peça única, en anglès, es faci a Catalunya.

© Mètode 2012 - 72. Botànica estimada - Hivern 2011/12

Doctor en Ecologia i Evolució, escriptor, professor i fotògraf de natura (Barcelona).