Apropar la natura als alumnes

102b-83

No podem pas dir que es tracti d’un llibre gran. El format de 21 × 15 cm i les seves 50 pàgines no ho permeten. Però això no vol dir que sigui insignificant. Tot el contrari, crec que fa una bona aportació al corpus de l’ensenyament de l’entomologia.

El llibre no pretén dir res de nou, sinó enfocar-ho d’una manera original. Es caracteritza per la concisió i senzillesa del llenguatge, que contrasta amb el d’altres obres del mateix caire que resulten molt feixugues i que poden ser útils per als entomòlegs, però no per als que encara no han entrat en aquest món tan fascinant com inacabable.

El segon aspecte destacable és que parla d’espècies autòctones i moltes hi surten fotografiades. Altres llibres, sovint traduccions d’obres estrangeres, fan referència a insectes molt espectaculars però que, com que són exòtics, mai podrem veure en les sortides que fem al camp. En tercer lloc, l’autora és catalana, de manera que s’ajusta bé a l’ensenyament d’aquí i la faceta didàctica la garanteix la llarguíssima experiència que té com a professora.

El llibre explica com són els insectes, el cicle vital i el miracle de la metamorfosi, la importància que tenen a la biosfera i l’economia, l’alimentació, la temperatura corporal i el vol, els sentits i la comunicació entre ells i, finalment, els sistemes de defensa.

Adjunt a l’última pàgina, hi trobem un CD escrit per Antonio Jimeno i amb excel·lents dibuixos d’Amadeu Blasco. Es tracta d’una eina molt pràctica pensada per consolidar tots els coneixements que s’han adquirit amb la lectura del llibre. S’estructura en tres parts: la primera és una fitxa de treball amb exercicis molt divertits, com per exemple, mots encreuats; la segona consisteix en preguntes amb autocorrecció i la tercera recull un conjunt de webs relacionades amb la temàtica.

I ja està. Ja dèiem que no era un llibre gran… però penso que és un «gran llibre». Recordem l’adagi català «al pot petit hi ha la bona confitura».

Puc assegurar que l’obra compleix l’objectiu que es proposa: desvetllar la curiositat per aquests éssers menuts i aprendre a valorar-los com es mereixen. I és que els insectes constitueixen el grup més nombrós dels éssers vius del nostre planeta, no solament pel que fa al nombre d’espècies, sinó també en biomassa. Si suméssim tots els altres animals, plantes, etc. no arribaríem ni de lluny a una xifra similar a la dels nostres protagonistes. A més a més, des del punt de vista ecològic, representen un paper fonamental en tota mena d’ecosistemes terrestres.

El llibre que comentem recull tot el contingut d’un altre aparegut mesos abans (Petita fauna del Montseny) i l’amplia amb els tres capítols sobre desenvolupament i, sobre tot, amb el CD.

Acabaré aquesta ressenya amb la dedicatòria del llibre, que trobo força escaient com a resum de la seva intenció: «Als docents de ciències naturals, que tenen l’agradable responsabilitat d’apropar la natura als seus deixebles, desitjant que aquest llibre els en faciliti la tasca.»

Albert Masó. Biòleg, professor, escriptor i fotògraf de natura (Barcelona).
© Mètode 83, Tardor 2014.

  Introducció als insectes, per Marta Goula, publicat per ­EDITOP serveis editorials (Palma de Mallorca, 2013, 50 pàgines)
© Mètode 2014 - 83. Les xifres de la ciència - Tardor 2014

Doctor en Ecologia i Evolució, escriptor, professor i fotògraf de natura (Barcelona).