Coneixem prou la nostra terra?

Catalunya, 50 racons emblemàtics
Jordi Bastart
Cossetània Edicions: Valls, 2017. 23 × 24 cm, 120 pàgines, [email protected]

El nombre de guies geogràfiques deu acostar-se al d’estrelles del firmament… Aquesta va ser la sensació que vaig tenir quan mirava la secció de Catalunya de la llibreria Altair de Barcelona, una de les més grans d’Europa en temes de viatges. Tanmateix, moltes són tan breus que semblen fulletons publicitaris d’una agència de viatges, pensades perquè el seu baix preu capti un ample ventall de públic. D’altres són tan detallades i voluminoses que resulten ideals per a llegir-les asseguts al sofà de casa, però el pes les fa inviables per a portar a sobre si vols seguir les rutes proposades. Altres, en fi, són pseudoplagis de guies anteriors, més pròpies d’un alumne de primària que ha buscat bibliografia que d’un professional que s’ha informat bé sobre el terreny.

I, doncs, què té aquesta guia perquè la presentem aquí? El que té és que no és ni massa grossa ni massa petita, no és cap refregit i els cinquanta llocs estan ben escollits perquè siguin una bona representació del territori, tant pel que fa a la distribució geogràfica com per la temàtica, que també és força diversa.

Realment, els racons són emblemàtics, com indica el títol: de Sant Jaume de Frontanyà a Bellver de Cerdanya, del cap de Creus al delta de l’Ebre, del Puig de la Balma a l’estany d’Ivars, de Sant Llorenç del Munt al delta del Llobregat… Són els que recomanaria a un estranger que volgués conèixer el nostre país… i si no fos estranger també, perquè hi ha molts catalans que no han visitat ni la meitat dels indrets que recorre aquest llibre. Jo mateix reconec no haver estat en tots. I és que sovint somniem en paradisos llunyans i ens oblidem del tresor que tenim al costat de casa.

Les descripcions són força completes. Comencen amb una pràctica fitxa que indica com arribar-hi, els horaris en cas necessari i la web on es troba més informació. Després vénen les explicacions, que són molt instructives, en el sentit que ens donen una idea clara del que ens trobarem i, per tant, permeten deduir el grau d’interès que pot tenir per a nosaltres. Inclou aspectes tant geogràfics com històrics, saltats amb tradicions populars i anècdotes poc conegudes que fan entretinguda la lectura. Acaba amb el curiós apartat «No t’ho perdis», en què fa un resum dels «racons de cada racó» on no pots deixar d’anar.

Es nota que no és el primer llibre que escriu en Jordi Bastart; en efecte, n’ha escrit dotzenes, cosa que fa que el llenguatge sigui molt polit i gens carregós. Punt i a part són les il·lustracions, en les quals es demostra la qualitat d’un fotògraf professional. Tanmateix, el gran valor d’aquesta obra és que reflecteix el treball de camp que l’autor ha fet recorrent a consciència tots i cadascun dels llocs. En definitiva, compleix amb escreix tots els requisits d’una bona guia, però va més enllà: ens fa venir ganes d’anar-hi perquè transmet l’esperit d’un viatger empedreït. Amb aquesta obra ens adonarem que no coneixem prou bé la nostra terra… i voldrem conèixer-la!

© Mètode 2018 - 97. #Biotec - Primavera 2018

Doctor en Ecologia i Evolució, escriptor, professor i fotògraf de natura (Barcelona).