Hi ha grans i petits llibres. Grans llibres que són un autèntic totxo i grans llibres que són una excel·lent recopilació d’un tema concret. Petits llibres que no són res i petits llibres que són una joia. Les grans obres requereixen un gran esforç i molt de temps, si volem fer les coses bé, i poden ser utilíssimes fonts de consulta. El llibre que comentem, prim i de butxaca, no és un llibre gran, però sí un gran llibre.
Els llibres petits no poden ser grans revisions i sovint passen sense pena ni glòria perquè no aporten res al que ja tenim: estan unes setmanes a les llibreries, mig amagats, i després mai més se’n sap res. Aquesta va ser la meua primera impressió en veure l’obra que ressenyem: «un altre llibret sobre aquest tema», vaig pensar, recordant els que ja coneixia, la majoria traduccions o llibres mediocres. Però en veure l’editor i els autors, de seguida vaig decidir que valia la pena mirar-se’l bé.
Arran d’això podem assegurar que no serà el cas que passi desapercebut. Per què? Doncs perquè, amb el limitat espai de què disposa, proporciona una gran quantitat d’informació. Encara no me’n sé avenir que en un centenar de pàgines petites hagin fet cabre 832 espècies! Ara bé, amb això solament no n’hi ha prou. Com deia el recordat doctor Ramon Margalef, mestre del primer autor, l’excés d’informació pot ser tòxic.
En aquesta ocasió no solament no ho és, sinó que resulta de gran utilitat. I això és perquè la selecció s’ha fet amb molta cura, la qual s’ha basat en un extraordinari coneixement del medi marí. Es nota que se sap molt bé de què es parla i es fa amb un alt nivell de rigor.
Tenim bons científics al nostre país, però no gaires són també bons divulgadors, i encara menys n’hi ha que siguin tan actius com el primer autor d’aquest llibret. No solament és un expert en biologia marina, sinó que té experiència a explicar les coses al públic, ja que ha escrit diversos llibres. Precisament per això, malgrat que el gruix de l’obra sigui de consulta, recomano vivament llegir-se la primera part: una excel·lent introducció a la Mediterrània, als seus orígens i als hàbitats que inclou.
A la part d’identificació no solament hi trobarem mol·luscs, petxines, crustacis i peixos, sinó també cetacis i ocells marins, algues i posidònies. O sigui, tot el «nostre» món marí en sentit ampli. Encara que els erudits podran dir que de cada grup hi viuen moltes més espècies, el fet és que la selecció de les més freqüents està tan ben feta que m’atreviria a dir que, davant d’un ésser viu que us trobeu a la Mediterrània, teniu un 99 % de probabilitats que estigui en aquest llibret.
No cal dir que tot el que s’explica és il·lustrat amb excel·lents imatges de Toni Llobet, complementades amb breus explicacions de les característiques més peculiars de l’animal o planta representat, de l’hàbitat i la fondària on viu, de l’abundància, etc. Si hi afegim un llenguatge concís i planer, ens trobem amb una petita gran joia. És el company ideal quan anem a fer immersions, tant amb escafandre autònom com a pulmó lliure, amb tub i ulleres, perquè no solament ens ajudarà a descobrir i reconèixer el món submergit, sinó a gaudir-ne. A mi m’agafen ganes d’anar a posar-me en remull ara mateix!