A Castelló hi ha un grup força actiu que estudia i difon la natura del seu entorn. Ja fa gairebé vint anys va fundar la International Wildlife Photography Society, que va publicar la revista de fotografia Naturaleza salvaje, de la qual van aparèixer 28 números, fins a 2008. El mateix equip d’entusiastes naturalistes van constituir EDC Natura (Estudi, Divulgació i Conservació de la Natura), que ha editat llibres, revistes… i ara fa una dècada es va fusionar amb Fundación Omacha, una activa ONG que actua a Sud-amèrica donant suport a la població indígena. Precisament acaben d’editar 10 años de solidaridad, obra que recull les activitats d’ambdues organitzacions, la primera especialitzada en fauna i flora i la segona, en els pobles natius.
Així mateix, el 2004 aquest grup va celebrar el I Simposium Internacional de Natura i Fotografia a Vila-real, que va reunir biòlegs, fotògrafs o científics de tot arreu per a fer ponències, projeccions, audiovisuals, vídeos, exposicions, taules rodones, etc. Aquest simposi no s’ha deixat de fer cap any i ara fa poc que ha tingut lloc la 13ª edició, a la qual va acudir el conegut fotògraf de natura escocès Laurie Campbell, entre altres figures nacionals i estrangeres. Al seu si es lliuren premis fotogràfics i honorífics. Dels primers, n’hi ha la categoria general, la juvenil, la infantil i la d’educació especial, que incentiven totes elles l’estima per la natura en els diferents segments de la societat. Pel que fa als honorífics, es concedeixen a personalitats rellevants en els àmbits de l’estudi, la divulgació i la conservació de la natura. Així mateix, s’han fet diversos homenatges, com ara per la pèrdua del gran fotògraf de paisatge nord-americà Galen Rowell, pel quart de segle de la desaparició del doctor Félix Rodríguez de la Fuente, i l’any passat pels deu anys sense Margalef. En record d’aquest darrer es va instaurar el premi Ramon Margalef a la investigació científica, que va recaure en el reconegut ecosociòleg impulsor de la sostenibilitat, el doctor Ramon Folch. Enguany s’ha concedit a la intrèpida doctora Josefina Castellví, pionera en la recerca a l’Antàrtida.
Doncs bé, aquest mateix col·lectiu ha publicat l’interessant llibre que ressenyem. Està dedicat a la biodiversitat de les comarques castellonenques, centrant-se en els boscos. El contingut s’estructura en catorze capítols: biodiversitat de l’ahir (els dinosaures que hi vivien fa una pila de milions d’anys), els boscos, els invertebrats, els cavernícoles, els insectes, les artèries de la vida (els rius), els rèptils, les aus de muntanya i de bosc, les rapinyaires, els mamífers, els depredadors, els grans ungulats i un darrer sobre els autors i la metodologia emprada en els estudis de camp. I és que no es tracta d’una simple recopilació del que es coneixia, cosa que ja seria força útil, sinó que és també el fruit d’intenses recerques fetes mitjançant excursions, prospeccions, càmeres trampa, etc.
No cal dir que tot el que s’explica està il·lustrat amb excel·lents imatges, la majoria fetes a la zona. Si hi afegim un llenguatge planer, el resultat és un llibre tan entretingut per a qualsevol naturalista com útil per als que vulguin visitar els ecosistemes forestals de l’àrea de Castelló.