Fotografiar sense llum?

El fotografo en la noche

Existeixen llibres molt bons de fotografia nocturna -alguns d’ells, clàssics-, però aquest destaca perquè incorpora temes, trucs i explicacions que no he trobat als altres i perquè no solament ensenya a dominar la tècnica, sinó també a desenvolupar un estil i creativitat propis. Abarca diversos gèneres: des de la fotografia urbana fins a la paisatgística, fent especial èmfasi en l’astronòmica i l’espectacular light painting. Tot i que descriu els aspectes bàsics del processat d’imatges, ja deixa clar que no tracta de la postproducció, aspecte complex que ja aborden altres obres.

El contingut s’exposa amb capítols breus, bits fàcils d’assimilar i força independents els uns dels altres, de manera que permet una lectura ordenada a mida de cadascú. Va alternant els conceptes fonamentals amb els específics de tècniques nocturnes. Comença amb el material imprescindible, així com el complementari que ajudarà a resoldre situacions concretes. Segueix amb la configuració de la càmera, el revelat del RAW (màxima qualitat), la geo-localització, el white balance (equilibri de blancs), el càlcul de l’exposició correcte… Especialment importants resulten la disminució del soroll digital (el «coco» de la fotografia nocturna) i la hiperfocal, que permet una gran profunditat de camp sense haver de tancar el diafragma.

De les nombroses tècniques concretes destaquem el control dels moviments de la llum combinat amb l’ús dels filtres, així com els startrails & starstax: com aconseguir les conegudes fotos del firmament amb els traços circulars dels estels. Tracta el problema de la contaminació lumínica i ensenya a utilitzar accessoris amb llum pròpia, com les espelmes i el flaix. També explica com fer fotos en 3D (per als sibarites de la fotografia), com integrar la lluna amb èxit i com aprofitar les marees i les diferents condicions atmosfèriques: els núvols, la boira i, sobretot, els llamps.

Al final hi ha capítols curiosos, com ara el de «Fotografia i conservació» i el d’història de la fotografia nocturna, amb els fets més rellevants. No cal dir que tot el que s’explica està il·lustrat amb excel·lents imatges de gran qualitat, que t’animen a posar en pràctica els procediments per aconseguir-les.

Sí que cal remarcar la inclusió de capítols peculiars i molt valuosos, com ara el que mostra els avantatges del treball en equip, que permeten aconseguir fotos «impossibles» d’obtenir sense cooperació. Resulta interessantíssim el capítol titulat «Making off», gràcies al qual el lector entendrà cóm s’han pogut fer certes fotos. Sortosament, Mario Rubio és tot el contrari del típic professor que parla i parla, però no explica els trucs amb els que aconsegueix els millors clicks.

En definitiva, amb aquesta obra no solament aprendràs a fer «fotos sense llum», sinó que et trobaràs motivat per sortir a fer-les! Això sí: dormiràs poc! Amb la redacció desenfadada i la vàlua de les explicacions, aquest llibre porta un aire fresc al saberut món de la bibliografia fotogràfica. No sols és un bon llibre; és una actitud davant la fotografia nocturna.

Albert Masó
Biòleg, professor, escriptor i fotògraf de natura (Barcelona)
© Mètode 86, Estiu 2015.

 

El fotógrafo en la noche.
Fotografía nocturna y pintura con luz. Técnica, creatividad y motivación

Mario Rubio, autoedició
([email protected], 2014, 21 × 30 cm, 222 pàgines).

 

 

 

 

© Mètode 2015 - 86. Paraula de ciència - Estiu 2015

Doctor en Ecologia i Evolució, escriptor, professor i fotògraf de natura (Barcelona).