La crida del continent negre

96-84

Ja des de l’època dels exploradors del segle xix, com Richard F. Burton, els occidentals hem sentit una especial atracció pel continent africà. La travessa del Sàhara, l’epopeia dels bòers a Transvaal, la inacabable recerca de les fonts del Nil, la famosa trobada del Dr. David Livingston amb Henry M. Stanley… seria interminable esmentar el seguit d’aventures que ens han portat a descobrir nous territoris.

I si ens fixem en la fauna, passa una cosa semblant: sempre hem admirat els lleons, els guepards, els elefants, les girafes, els rinoceronts… En un estudi comparatiu dels reportatges que havien sortit a National Geographic en els seus 125 anys d’història, Àfrica guanyava per golejada.

Doncs bé, l’obra que comentem és eminentment fotogràfica i fa un recorregut molt agradable per aquest continent, centrat en els animals salvatges que hi viuen, i he de dir que ha estat un gran gaudi fullejar-lo. Si parlo de manera esbiaixada és perquè, de la mateixa manera que li passa a l’autor del llibre, sento predilecció pel continent negre.

M’atreviria a dir que agradarà a tothom a qui emocioni la natura, ja que les característiques del llibre són de molt alta gamma: gran format, fotos grosses, una impressió de qualitat, l’aval de National Geographic… i algun detall curiós, com la textura en relleu de la portada i de la contraportada.

Després de la introducció, trobareu set capítols. Els cinc primers estan dedicats als parcs naturals (nacionals), que probablement siguin, com diu el subtítol, «les millors destinacions per anar a veure fauna salvatge»: Serengueti-Massai Mara (Tanzània i Kenya), Chobe-Okavango (Botswana), South Luangwa (Zàmbia), Etosha (Namíbia) i Kruger (Àfrica del Sud). Cada capítol conté nombroses imatges, algunes espectaculars, especialment de les espècies més emblemàtiques de cada zona.

En el capítol 6, l’autor parla breument d’altres llocs: el desert del Namib, el majestuós Kilimanjaro i el cràter de Ngorongoro (a Tanzània), els llacs Nakuru i Malawi, les fonts del Nil (Uganda), l’illa de Lamu, les cascades Victòria (Zàmbia)… i també descriu activitats específiques com ara els safaris fotogràfics a cavall per Botswana, l’observació de goril·les de muntanya i de planura, etc. El darrer capítol és una guia pràctica dedicada a facilitar el viatge als qui no hi hagin anat: quin és l’equipatge més aconsellable, com planificar-lo degudament i, fins i tot, explica quines són les òptiques més adequades per portar, entre les quals destaquen els teleobjectius.

Hi ha qui diu que l’Àfrica ens crida perquè és on es va originar l’ésser humà. Se non è vero, è ben trovato. Així doncs, sigui per a retornar als orígens o per qualsevol altre motiu, si teniu ganes d’aventurar-vos per aquest continent tan proper –i alhora tan allunyat–, aquest llibre us ajudarà a escollir les destinacions més adequades per a descobrir la fauna salvatge que hi viu.

Albert Masó. Biòleg, professor, escriptor i fotògraf de natura (Barcelona). 
© Mètode 84, Hivern 2014/15.

 

África. Los mejores destinos para ver fauna salvaje, per Juan Rodrigo, publicat per RBA (Barcelona, 2013. 260 pàgines. Format 20 x 29 cm). 

 

.

© Mètode 2015 - 84. Què és la ciència? - Hivern 2014/15

Doctor en Ecologia i Evolució, escriptor, professor i fotògraf de natura (Barcelona).