Tots hem sentit a parlar mil vegades del canvi climàtic, de l’escalfament global, de la pèrdua de biodiversitat del planeta, de la importància de salvar les selves filipina, malgaixa, amazònica… Però, i els nostres ecosistemes, què?
Doncs d’això va l’obra que analitzem. La primera impressió que fa és la d’un «llibre d’art» tant per la mida, com pel paper pergamí, com per l’acurada enquadernació, com per les làmines i fotos que es veuen en fullejar-lo. Tanmateix, tot i tenir base aquesta impressió, si més no per la rica il·lustració que té, la veritat és que és molt més que un llibre de regal: és una lliçó –més ben dit, deu lliçons– de biologia i també un cant a la conservació de la natura.
Només obrint-lo ja us adonareu que la il·lustració no és sols un complement del text, que també, sinó tota una finalitat en si mateixa. Els dibuixos, realitzats ex professo, són d’una llegenda: Josechu Lalanda, que col·laborà amb Félix Rodríguez de la Fuente. Fets en l’estil d’apunts de camp en blanc i negre, reflecteixen molt bé diversos temes que tracta el text. Les 133 fotos, d’una quinzena d’autors consagrats, són de gran qualitat i afegeixen una visió realista molt enriquidora. Finalment, les làmines antigues donen un toc romàntic i glamurós.
Es nota que l’autor, José Ramón de Camps, té experiència en la realització de llibres, ja que el resultat és impecable també pel que fa al fons. I com ho ha aconseguit? Doncs rodejant-se d’un grup d’experts en el tema. Per exemplificar la biodiversitat de la península Ibèrica ha seleccionat deu de les espècies més emblemàtiques: la cabra salvatge ibèrica, la pirinenca o herc (bucardo en castellà), el llop, el linx ibèric, l’ós bru, el gall fer, el trencalòs, la papallona apol·lo, l’àguila daurada i la imperial ibèrica.
L’intel·ligent plantejament que ha fet l’autor és adoptar un format de conversa: formula preguntes a diversos especialistes, que li van contestant, sovint de forma força extensa, de manera que de mica en mica vas aprenent. Com que les preguntes, de tipus zoològic, biològic, etològic o ecològic, han estat molt ben escollides i són les que faria qualsevol persona no versada que tingués interès a conèixer, al final acabes amb una idea molt clara del paper que representa aquella espècie a la piràmide tròfica i també veus l’efecte que està tenint el canvi climàtic sobre ella.
En definitiva, estem davant d’una obra d’art pels dibuixos i les fotos, però que alhora és una eina divulgativa de primer ordre que ens mostrarà una part essencial del nostre patrimoni natural i ens evidenciarà la importància de conservar-lo. A més a més, en llegir-lo, aprendrem aspectes interessantíssims i divertits de la biologia i el comportament d’aquestes espècies que comparteixen amb nosaltres el meravellós territori ibèric.