Una vida per les papallones

92a-82

Tècnicament és una guia visual dels lepidòpters Papilionoidea i Hesperioidea iberobalears en fase d’imago. Però diguem-ho de manera més comprensible: és un llibre que recull fotos d’adults de papallones diürnes. L’aspecte més interessant és que inclou totes les espècies de la península Ibèrica i les illes Balears. I el més original és que no hi ha fotos d’exemplars dissecats, sinó que totes són d’individus vius i fetes en plena llibertat. Com que a la imatge principal no s’aprecia tota la superfície alar, se’n posen un parell o tres de petites que complementen la morfologia.

A la fitxa de cada espècie s’indica la família, el nom científic i la resta d’informació es dóna de manera molt gràfica i original. Per exemple, el període de vol s’expressa amb un «pastís» dividit en dotze parts que representen els mesos de l’any en què es pot trobar l’adult. Pel que fa a la mida, en comptes de posar-hi els mil·límetres d’envergadura alar, hi ha una icona que marca quina de les quatre grandàries s’ajusta més a l’espècie. El grau de protecció és reflectit per un semàfor: verd, groc o vermell. També hi ha un mapa, menut però prou explícit, i un apartat final on es detallen les plantes nutrícies més importants de la fase d’eruga. Cal agrair l’ús del nom científic tant amb les papallones com amb les plantes.

Per seguir amb les peculiaritats d’aquesta obra, direm que el llibre és un homenatge al col·lega Gabino Martín Toral, que ens va deixar fa dos anys a causa de la maleïda ELA (esclerosi lateral amiotròfica). El centenar de persones que vam poder gaudir de la seva companyia i compartim d’una manera o altra la seva afició lepidopterològica vam reunir milers de fotografies de papallones, de les quals se n’han seleccionat prop de 800, per fer-ne l’edició. D’altres han col·laborat comprant el llibre abans que es publiqués (encara queden uns quants exemplars disponibles).

Podríem dir que aquest llibre és la continuació d’un altre que es va publicar ara fa vuit anys, en el qual va participar l’homenatjat juntament amb dos dels principals protagonistes de l’obra que ressenyem. En una curiosa coincidència, un trist presagi o una premonició, però segurament per una encertada decisió, l’altre llibre (J. R. Córdoba, J. M. Sesma i G. Martín, 2006) es titulava Mariposas en libertad.

Voldríem destacar que, en un altre gest tan original com altruista, es va decidir que tots els beneficis de la recaptació es donarien a la Fundació Miquel Valls per tal que pugui continuar ajudant altres malalts d’ELA, de la mateixa manera que ho va fer amb l’amic Gabino.

Formalment, aquest llibret és un homenatge a un company i col·lega. Realment, penso que és molt més que això. Diria que aquest esforç col·lectiu ha esdevingut un autèntic cant a la vida a través d’uns éssers tan menuts com fascinants: les nostres estimades papallones.

Albert Masó. Biòleg, professor, escriptor i fotògraf de natura (Barcelona).
© Mètode 82, Estiu 2014.

 

 

Mariposas por la vida. Guía visual de las mariposas ibéricas diurnas, Objectiu Natura, publicat per: www.objectiunatura.com (Barcelona, 2012, 256 pàgines). 

 

 

 

 

 

 

© Mètode 2014 - 82. Encontres - Estiu 2014

Doctor en Ecologia i Evolució, escriptor, professor i fotògraf de natura (Barcelona).