«La formación del mantillo vegetal por la acción de las lombrices, con observaciones sobre sus hábitos», de Charles Darwin

95-73

L’estudi del cucs de terra i la seua contribució a la formació i fertilització del sòl és l’última obra publicada de Darwin, quan ja tenia 72 anys. No obstant això, el seu interès per estudiar el tema es remunta a quan era petit, influït per les observacions que va rebre del seu oncle Josiah Wedgwood, que li va comentar la relació entre la formació de l’humus i els cucs a la finca on estiuejaven. Aquest llibre publicat al 1881 va tenir una gran repercussió so-cial; el mateix dia que va sortir al carrer es van vendre 2.000 exemplars, i dos anys i mig després se n’havien venut 8.500, quantitat molt superior a l’obra L’origen de les espècies. Èxit degut en part al renom de l’autor, i també perquè es tractava d’una obra molt accessible al públic, particularment per a grangers i jardiners. L’impacte sobre el públic va fer canviar el concepte que es tenia sobre aquests animals menuts, arrossegadissos i treballadors que els horticultors de l’època consideraven una plaga per a les plantes. Darwin mostra al món el paper tan important dels cucs de terra en la història de la humanitat, i, com sempre anant més enllà, ens parla de capacitats mentals d’aquests menuts animals. Des d’aleshores alguns van considerar aquests lumbrícids intel·ligents i amics de l’home.

El llibre s’inicia amb nocions curioses sobre l’anatomia, hàbits i una descripció del procés digestiu dels cucs com a protagonistes. Continua explicant la formació del sòl per l’acció d’aquests éssers, com són capaços de descompondre la matèria orgànica barrejant-la amb la matèria mineral, i la formació d’unes estructures granulars resultat de les seues excrecions o turrícules. Com a conseqüència, la seua aportació a la conservació de camins o restes antigues (esglésies i pobles romans) que quedaren soterrades al llarg del temps. I finalment la tercera part del llibre es dedica a la denudació (un tipus d’erosió) de la terra als vessants i superfícies d’àrees inclinades.

Darwin donà pas amb aquest llibre a nous estímuls per investigar quin és el paper d’aquests cucs en la formació del sòl, la dinàmica de descomposició, el flux de nutrients i el funcionament dels ecosistemes terrestres. Per aquest motiu el present treball també es pot considerar l’origen de la biologia del sòl. 

L’última obra de Darwin destaca que totes les criatures, per menudes i insignificants que semblen, ocupen un lloc important a la Terra i planteja que les seues accions, lentes però continuades, poden produir grans canvis.

Pepa Rey. Gabinet de Didàctica, Jardí Botànic (UV).
© Mètode 73, Primavera 2012.

 

La formación del mantillo vegetal por la acción de las lombrices, con observaciones sobre sus hábitos
Charles Darwin
Biblioteca Darwiniana. CSIC. Madrid, 2011.
229 pàgines.

© Mètode 2012 - 73. La força del món - Primavera 2012
Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la Universitat de València.