«La Sierra de Atapuerca», diversos autors

La Sierra de Atapuerca
Un viaje a nuestros orígenes
Carlos Díez, Sergio Moral, Marta Navazo
Il·lustracions d’Eduardo Saiz Alonso
Fundación Atapuerca. Everest. Burgos, 2009. 216 pàgines.

Atapuerca és actualment un dels jaciments amb restes humanes més importants d’Europa i probablement d’Euràsia. Declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, aquesta serra pròxima a Burgos conté diversos capítols de l’evolució humana, i els investigadors que hi treballen esperen conti-nuar trobant més restes en aquell enclavament. Qualsevol nova troballa desperta un gran interès en el públic i en els mitjans de comunicació.

El 2008 es van complir trenta anys dels inicis de les excavacions a la serra d’Atapuerca, i per a aquesta ocasió la Fundación Atapuerca va decidir publicar una reedició ampliada i actualitzada de La Sierra de Atapuerca. Un viaje a nuestros orígenes.

Aquest llibre ens ofereix una aproximació als jaciments d’Atapuerca i a les troballes que s’hi han realitzat des de finals de la dècada dels setanta. Amb un to eminentment divulgatiu, La Sierra de Atapuerca no només ens parla d’aquest jaciment sinó que pot ser una magnífica manera d’aproximar-se per primera vegada a la qüestió de l’evolució humana, gràcies als seus textos assequibles per al públic general.

A llarg de les seues pàgines, el lector podrà descobrir la història d’aquesta serra, com la construcció del ferrocarril va impulsar el descobriment de jaciments, així com dels principals enclavaments com la Gran Dolina, l’avenc dels Óssos o el de l’Elefant. El llibre ens acosta als resultats de les investigacions, al temps que ens ofereix una informació elaborada de la vida que aquests homínids duien a la serra d’Atapuerca.

Quin era l’entorn on vivien aquests grups humans? Quines activitats realitzaven? Què menjaven? Parlaven? El llibre recrea la història de l’Homo antecessor, l’Homo heidelbergensis i l’Homo sapiens, les tres espècies que fins al moment se sap que van habitar Atapuerca. I ho fa a més acompanyat d’il·lustracions que recreen moments de la vida quotidiana d’aquests humans, i que ajuden el lector a fer-se una idea molt més clara de com vivien els nostres avantpassats en aquelles coves.

Un llibre que no solament ens parla d’Atapuerca, sinó, tal i com assenyala el títol, que ens convida a fer un viatge als nostres orígens.

 

© Mètode 2009 - 63. Les pors a la ciència - Número 63. Tardor 2009

Cap de redacció de la revista Mètode.