L’aparador de Nadal

Propostes de lectura de la revista Mètode

Llibres de divulgació científica

La secció de llibres de la revista Mètode proposa, a cada edició, una tanda de lectures científiques que hem trobat interessants per als nostres lectores i lectores. A banda de les ressenyes elaborades pels nostres col·laboradors i de la lectura essencial –normalment a càrrec d’algun membre de la redacció–, en aquesta secció de la revista sempre trobareu l’Aparador de llibres, que introdueix breument les novetats editorials més recents en matèria de divulgació científica. A partir de gener, l’Aparador es trasllada també a la web de Mètode, i mensualment us oferirem un recull de les últimes propostes editorials. Per a inaugurar-la, us oferim aquest Aparador de Nadal, amb aquest seguit de títols que ens han cridat l’atenció aquest any. Bona lectura!

Gener

Biònica: Imitant la natura
CARLES MARSAL i EDUARD MARTORELL
Cossetània Edicions. Valls, 2019. 56 pàgines.

Les ales dels insectes, l’ecolocalització de les rates penades, les ventoses dels polp, les potes excavadores dels talps, les armadures dels insectes coleòpters, la textura de les fulles… Al llarg dels segles, la tecnologia producte de la inventiva humana s’ha vist fortament inspirada pels elements de la natura com els ja esmentats. Aquest recull didàctic combina esclaridores il·lustracions amb breus explicacions perquè els més joves de la casa aprenguen com la natura ha servit de base per a algunes de les idees més revolucionàries de la història.

 

 

Febrer

The gendered brain
GINA RIPPON
The Bodley Head. Londres, 2019. 424 pàgines.

En febrer de 2019, la revista Nature va publicar una ressenya sobre el llibre de Gina Rippon que va provocar un encès debat en Twitter. Existeix el neurosexime? Són els cervells de dones i homes tan diferents com acostumem a creure? Com influeix el context social en la construcció del gènere? Quin paper juga la plasticitat del cervell en tot açò? La neurocientífica Gina Rippon s’enfronta a aquestes preguntes en un llibre que ha estat una de les novetats editorials que ha marcat el 2019 i que ens fa reflexionar com sovint no tot és blanc o negre o, més ben dit, rosa o blau.

 

 

 

Esport i salut
Què hi diu la ciència?
MANUEL SUÁREZ
Universitat de Barcelona. Barcelona, 2019. 164 pàgines.

El consens social i científic és que practicar esport és bo per a la salut, però la recerca científica planteja altres preguntes que cal tindre en consideració: quins són els efectes en el cos de l’esport d’alt nivell? Sense l’ús de tecnologies o de suplements alimentaris, podrien els esportistes d’elit assolir les seues marques? Paga la pena prendre certes substàncies per a batre rècords? Aquest llibre aportarà informació valuosa a tot tipus d’esportistes per tal que l’exercici resulte una pràctica saludable per al cos i la ment.

 

 

Editando genes: recorta, pega y colorea
Las maravillosas herramientas CRISPR

LLUÍS MONTOLIU
Pròleg de FRANCISCO J. MARTÍNEZ MOJICA
Col·lecció «El Café Cajal», Next Door Publishers. Pamplona, 2019. 434 pàgines.

El biotecnòleg català Lluís Montoliu ha escrit el que ens sens dubte un dels llibres de divulgació de l’any, en què s’endinsa en els orígens, desenvolupaments, polèmiques i possibles aplicacions de CRISPR, les eines que han revolucionat el camp de l’edició genòmica. En paraules de Juli Peretó, autor de la lectura essencial publicada al número 101 de Mètode, «El llibre de Montoliu no és simplement un text “sobre CRISPR”: analitza les motivacions i, per què no dir-ho, les misèries dels científics, el paper de l’atzar en el descobriment (la serendipitat), els conflictes d’interessos i la lluita per la propietat intel·lectual de les invencions».

 

Esto no estaba en mi libro de historia de la medicina
JON ARRIZABALAGA i CARLOS AITOR YUSTE
Guadalmazán. Còrdova, 2019. 304 pàgines.

L’historiador Carlos Autor Ayuste i l’investigador del CSIC Jon Arrizabalaga recullen en aquest llibre les històries relatades al programa «Historias de la medicina» que va formar part de la graella de Radio 5 (RNE) entre 2014 i 2015. La doctora en Medicina Maria José Báguena en va escriure una ressenya per al número 102 de Mètode: «Es busca ensenyar, però també entretenir i sorprendre amb un to informal que no resta rigor a aquesta mirada al passat de la medicina».

 

 

 

Març

 

Galápagos
Las islas que caminan
SILBIA LÓPEZ i NATALIA RUIZ ZELMANOVITCH
Next Door Publishers. Pamplona, 2019. 144 pàgines.

Una artista i una divulgadora s’uneixen per a construir un retrat romàntic i personal sobre les illes que Charles Darwin va fer cèlebres. Belles aquarel·les es combinen amb escrits de caràcter gairebé aleatori d’ambdues autores, propis d’un diari de viatge. Ambdues donen compte de la gran diversitat d’espècies que habiten l’illa i la seua resiliència al pas del temps, però també de la fragilitat d’una zona que ha sobreviscut gràcies al seu aïllament de l’ésser humà, i del qual necessita ser protegida per a continuar existint tal com és.

 

La nueva biología de la mente
Qué nos dicen los trastornos cerebrales sobre nosotros mismos
ERIC R. KANDEL
Traducció de Fernando Borrajo. Paidós. Barcelona, 2019. 304 pàgines.

L’estudi del cervell sempre ha presentat grans reptes per a la recerca científica, i una de les maneres d’explorar ha estat posant el focus en els trastorns experimentats per aquest òrgan. Segons Cinta Navarro, del Laboratori de Neuroanatomia Funcional (UV-UJI), aquesta obra «reuneix els trastorns mentals més comuns i repassa el coneixement actual derivat de l’estudi dels individus que els pateixen […] per a donar-nos pistes sobre com funciona el nostre propi cervell». Podeu llegir la seua ressenya completa ací.

 

 

 

El sueño de Sancho
MANUEL LOZANO LEYVA
Debate. Barcelona, 2019. 682 pàgines.
Tal com defensa l’autor d’aquesta obra, el físic Manuel Lozano Leyva, la dicotomia ciència-creença ha estat una costant al llarg de la història de la humanitat. Davant les preguntes que li ha plantejat el món, l’ésser humà ha tractat de respondre-les de diverses maneres, amb mitologia però també amb curiositat i recerca. Amb un títol que refereix al gran clàssic de la literatura espanyola Don Quixot –el fantasiós protagonista del qual tenia com a contrapunt a l’assenyat i escèptic Sancho Panza– el llibre aprofundeix en com la ciència ha anat obrint-se camí i desemboirant els misteris del món.

 

 

 

Abril

Les plantes del nostre entorn
Flora silvestre de Paiporta

SIMÓN FOS I ÀNGEL CODOÑER
Edicions del Bullent. Picanya, 2019. 208 pàgines.

En l’imaginari col·lectiu, el paisatge de l’Horta de València està fonamentalment compost per cultius, una mostra de la intervenció humana en el medi típica de terres valencianes. No obstant això, nombroses espècies de plantes silvestres habiten la zona, tal com mostra aquesta obra centrada a la població de Paiporta (Horta Sud). En les seues pàgines, trobarem cada espècie fotografiada, al costat del nom científic, el nom popular i una descripció acurada que complementa la imatge.

 

 

Climes i temps del País Valencià
JORGE OLCINA I ENRIQUE MOLTÓ (EDS.)
Publicacions de la Universitat d’Alacant. Alacant, 2019. 180 pàgines.

Veus prominents de la meteorologia valenciana participen en aquest viatge pel clima al llarg del territori i n’analitzen diversos aspectes, que inclouen episodis històrics com la petita edat de gel viscuda a l’època medieval o les grans riuades; l’evolució de l’observació meteorològica fins a la seua presència als mitjans de comunicació; una extensiva repassada per temperatures, precipitacions i tot tipus de fenòmens que es donen al País Valencià, així com reflexions sobre el futur del clima a les nostres terres davant del canvi climàtic.

 

 

SOS Microbios
Cómo el exceso de antibióticos aviva las plagas modernas
MARTIN J. BLASER
Traducció de Joaquín Chamorro Mielke. Debate. Barcelona, 2019. 302 pàgines.

L’augment de la resistència dels bacteris als antibiòtics és una de les ombres que planen sobre el segle XXI. Els científics adverteixen que, si no s’atura aquesta tendència, per a 2050 els humans podríem tornar a estar en situació d’absoluta vulnerabilitat davant d’infeccions i plagues. Martin J. Blaser, professor de Microbiologia de la Universitat de Nova York, s’endinsa en l’univers dels bacteris, des dels que viuen al nostre cos fins al que habiten el nostre món, i les causes que estan provocant aquest desequilibri que ja comença a afectar-nos greument.

 

 

Les molècules de la vida
Breviari per a bioquímics novells
DAVID GONZÁLEZ JARA
Bromera. Alzira, 2019. 256 pàgines.

La col·lecció «Sense fronteres» presenta un nou títol, guanyador del Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General en 2018. El seu autor, David González Jara, fa més d’un lustre que es dedica a la divulgació científica i amb aquesta obra dona a conèixer de manera amena els elements bàsics sobre els quals es construeix i es desenvolupa la vida: la seua estructura, les propietats que els caracteritzen i els diferencien, i les funcions que exerceixen en els organismes.

 

 

 

Eso no estaba en mi libro de historia de la química
ALEJANDRO NAVARRO
Gualdalmazán. Còrdova, 2019. 240 pàgines.

La química és una branca amb moltes ramificacions en la vida quotidiana, tot i que no sempre en siguem conscients. Per a presentar-les, l’autor les ha dividides en dues grans àrees: la química «del mal» (utilitzada en guerres, enganys, assassinats…) i una química «del bé» (vacunes, vitamines, quimioteràpia, alimentació, energia…). Una manera curiosa i lleugera d’aproximar-se a les substàncies que conformen la nostra vida.

 

 

 

 

Efímeres i eternes
Pintura de flors a València (1870-1930)

MARIA JOSÉ LÓPEZ TERRADA
Ajuntament de València. València, 2019.

Aquest catàleg naix de l’exposició homònima que va ocupar la Casa Museu Benlliure de València entre els mesos de febrer i juliol d’aquest any. Les flors han estat un dels motius més habituals en la història de l’art i, en concret, aquest projecte s’ha focalitzat en la pintura del segle XIX i principis del XX, quan, segons la professora d’Història de l’Art M. José López Terrada, «es va viure una autèntica passió per les flors». Aquest polit catàleg conté no només les interessants aportacions de López Terrada, sinó la reproducció de les obres exposades acompanyes de la informació catalogràfica corresponent.

 

Maig

Superior
The return of race science
ANGELA SAINI
Beacon Press. Boston, 2019. 256 pàgines.

L’estudi de les diferències racials ha estat un tema pràcticament tabú després dels terribles esdeveniments ocorreguts al llarg del segle xx. No obstant això, molts científics continuen preguntant-se sobre la variació humana i la genètica que hi ha al darrere. Aquesta obra representa una reflexió sobre les tendències malicioses dels estudis de la diversitat dels éssers humans, i s’assenta sobre la tesi que, biològicament parlant, existeixen més semblances que diferències entre tots nosaltres.

 

 

 

Perdidos en las matemáticas
Cómo la belleza confunde a los físicos

SABINE HOSSENFELDER
Traducció de Jorge Paredes. Ariel. Barcelona, 2019. 368 pàgines.

Aquest llibre de la doctora Sabine Hossenfelder promet revolucionar el món de la física. Segons l’autora, aquest camp fa anys que no presenta avanços significatius, ja que moltes de les seues teories es regeixen per criteris estètics més que no objectius, el que resulta en «teories massa bones per a no ser certes», però que no es poden provar i deixen els mateixos físics confusos. L’estancament de la disciplina només podrà superar-se aferrant-se a la realitat objectiva, amb la matemàtica com a principal aliada. En el nostre número 103 podeu llegar la ressenya completa d’aquest llibre a càrrec de Guillem Miró Mezquita.

 

 

Antropocè
La fi d’un món

DANIEL CLOSA
Angle Editorial. Barcelona, 2019. 191 pàgines.

Daniel Closa, doctor en Biologia i investigador del CSIC, s’endinsa en l’antropocè, la (proposada) nova era geològica de la Terra, caracteritzada per l’impacte de la petjada humana al planeta com a resultat de la revolució industrial, la tecnologia nuclear o la superpoblació. L’obra pretén funcionar com a guia de conscienciació respecte a les conseqüències mediambientals que patiran les pròximes generacions si no s’actua ara i de manera contundent.

 

 

En llamas
Como la cocina nos hizo humanos

RICHARD WRANGHAM
Traducció de Pablo Hermida. Capitán Swing. Madrid, 2019. 253 pàgines.

Per a alguns, la cuina és un veritable malson, però la realitat és que el nostre èxit evolutiu és resultat d’aquesta activitat quotidiana tan estimada per uns i odiada per altres. Això exposa Richard Wrangham en una innovadora teoria que aprofundeix en l’impacte de la ingesta d’aliments cuinats al desenvolupament del nostre cervell i les bases d’institucions socials com la unió en parella o la divisió del treball per sexes. En llamas narra la història dels «simis de la cuina» i com arribaren a ser l’espècie social, intel·ligent i sexual que són hui els humans.

 

 

Orígenes
Cómo la historia de la tierra determina la historia de la humanidad
LEWIS DARTNELL
Traducció de Joandomènech Ros. Debate. Barcelona, 2019. 400 pàgines.

Quan parlem de la història de la humanitat, els governs, les guerres o les migracions són esdeveniments que ràpidament venen a la ment. Però, què hi ha de la terra? Orígenes recorda al lector la importància que han tingut, i que tindran, els fenòmens geològics del nostre planeta en el destí de la humanitat. La importància dels terrenys muntanyosos per al sorgiment de la democràcia a les polis gregues o la relació entre l’Himalàia i les illes Britàniques són alguns dels misteris que el divulgador Lewis Dartnell resol en aquesta apassionant obra.

 

 

Quiénes somos y cómo hemos llegado hasta aquí
ADN antiguo y la nueva ciencia del pasado humano

DAVID REICH
Antoni Bosch editor. Barcelona, 2019. 386 pàgines.

«La història de la humanitat és bastant més complexa que no ens pensàvem i l’autor planteja una narració divulgativa però sense renunciar als matisos i la documentació». Així ens parla Lucía Sapiña d’aquesta obra que protagonitza la lectura essencial del número 103 de la revista Mètode. El seu autor, el genetista i doctor en Zoologia David Reich, ha contribuït en gran mesura a la recerca del nostre passat evolutiu mitjançant els estudis genètics. En aquesta obra, fa un esforç ingent per construir aquest relat present als nostres gens, i que de segur ens guarda moltes dades fascinants.

 

 

¿Qué hacer en caso de incendio?
Manifiesto por el Green New Deal
HÉCTOR TEJERO i EMILIO SANTIAGO
Capitán Swing. Madrid, 2019. 256 pàgines.

Emilio Santiago, doctor en Antropologia, i Héctor Tejero, doctor en Bioquímica i Biologia Molecular, uneixen els seus coneixements en una aquesta per a parlar sobre el canvi climàtic i la crisi ecològica, social i política que aquest representarà per a la Terra. A més d’analitzar-ne causes i conseqüències, els autors prenen la proposta política coneguda com a «Green New Deal» gestada a la política estatunidenca i la porten a la realitat global i local. Un assaig àgil i ambiciós que pretén servir de full de ruta per a les decisions més immediates a prendre pels actors implicats. Podeu llegir-ne la ressenya que hem publicat al número 103 de Mètode ací.

 

 

 

Juny

100 curiositats sobre la taula periòdica i els elements químics
DIVERSOS AUTORS
Cossetània Edicions. Valls, 2019. 224 pàgines.

Amb motiu de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements, un grup de divulgadors científics especialitzats en química presenta aquesta recopilació d’algunes de les curiositats més cridaneres i reveladores del sistema periòdic dels elements. L’obra aporta detalls de la seua història, a més d’altres tècnics i culturals, per demostrar la importància de l’establiment de la taula periòdica per Dmitri Mendeléiev l’any 1869, sens dubte una de les grans fites de la ciència.

 

 

 

Eso lo explica todo
Ideas bellas, profundas y elegantes sobre cómo funciona el mundo

JOHN BROCKMAN (ED.)
Traducció de Mar Vidal. Deusto. Barcelona, 2019. 454 pàgines.

Un recull excepcional d’homes i dones del món científic i acadèmic s’uneixen sota la batuta de l’empresari i escriptor John Brockman per a exposar a la seua manera les teories actuals que més els fascinen. Les fronteres del coneixement científic són explorades per aquells que han contribuït notablement a expandir-les en un llibre d’assajos que convida a reflexionar sobre els reptes presents i futurs de la investigació científica i les seues conseqüències per al saber, i per a la societat en general.

 

 

 

Auge y caída de los dinosaurios
La nueva historia de un mundo perdido
STEVE BRUSSATTE
Traducció de Joandomènec Ros. Debate. Barcelona, 2019. 397 pàgines.

De la mà del paleontòleg Steve Brusatte, tornem a l’època mesozoica per a descobrir els seus més famosos habitants: els dinosaures. Tot i no haver conviscut amb ells (i per molt), gràcies a la recerca arqueològica que n’ha rescatat els fòssils dels estrats més oblidats de la terra, aquests éssers formen part del nostre imaginari col·lectiu, un imaginari sovint ple de mites i malentesos. Segons Sara Moreno Tarín, en la seua ressenya sobre el llibre publicada al 103 de Mètode, aquesta «permet comprendre que aquells colossos no eren monstres protagonistes de cap malson, sinó animals reals molt semblants als que podem observar en l’actualitat i que, per tant, no van defugir l’evolució biològica».

 

 

El gran salto al abismo
JESÚS SÁEZ CARRERAS
Col·lecció «El Café Cajal», Next Door Publishers. Pamplona, 2019. 243 pàgines.

Cinquanta anys després que un home xafara a la Lluna, la magnitud d’aquesta fita de la ciència aeroespacial (de la humanitat, en realitat) encara ens trau l’alè. Moltíssims factors i agents hi van intervindre, i potser un dels menys coneguts és el paper jugat per la xarxa de centres de comunicacions espacials distribuïts arreu del món; entre ells, Madrid. Aquest llibre recupera la figura de l’enginyer Carlos González Pintado, la trajectòria del qual, ben prompte vinclada a les missions de la NASA, resulta un exemple paradigmàtic de l’esforç internacional dut a terme per a posar els peus a la Lluna.

 

 

 

Juliol

¿Entre el fiscal y el verdugo?
JOSÉ RAMÓN BERTOMEU SÁNCHEZ
Publicacions de la Universitat de València. València, 2019. 388 pàgines.

Mateu Orfila i Rotger (1787-1853) va passar a la història com un dels toxicòlegs més famosos i rellevants de la seua època, i encara avui apareix com una de les figures clau en el desenvolupament de la medicina legal. Aquesta biografia pretén no solament reconstruir la figura d’Orfila i Rotger, tot unint les seues contribucions científiques amb altres aspectes rellevants de la seua vida, sinó també presentar un fidel retrat del món científic de l’època i de la toxicologia del segle XIX.

 

 

 

 

Setembre

Ciencia sin ficción
Cinco historias

JESÚS MÉNDEZ (Ed.)
Debate. Barcelona, 2019. 272 páginas.

El periodista Jesús Méndez proposa una aproximació diferent a la divulgació científica en aquesta atrevit treball. CRISPR, Pedro Duque, pseudociències, Silicon Valley, la intel·ligència artificial… Són els protagonistes d’aquestes cinc històries sobre la ciència, a càrrec d’un repertori de luxe. A banda del propi Méndez, hi participen el bioquímic i comunicador Pere Estupinyà (col·laborador habitual de Mètode), el periodista de Materia Javier Salas; l’astrofísic, poeta i periodista Sergio C. Fanjul i l’escriptora Belén Gopegui, que aporta l’única història de ficció, per descomptat també arrelada a la ciència.

 

 

La evolución de la belleza
RICHARD O. PRUM
Traducció de Claudia Casanova. Ático de los Libros. Barcelona, 2019. 456 pàgines.

Richard O. Prum, catedràtic d’Ornitologia de la Universitat de Yale, ens convida a fer una relectura de la teoria darwinista més revolucionària en què la selecció sexual i l’estètica són clau en l’evolució humana. Mitjançant les informacions que aporta l’estudi d’altres espècies, l’assaig proposa revelacions sorprenents sobre la importància de la sexualitat femenina per al procés evolutiu de l’espècie, els mecanismes de l’atracció sexual i la naturalesa de l’art.

 

 

Els mamífers
Conèixer la natura amb Jaume Sañé

JAUME SAÑÉ
Cossetània Edicions. Valls, 2019. 144 pàgines.

El naturalista Jaume Sañé presenta aquesta obra que vol esperonar l’interès pels mamífers, amb consells sobre com observar-los (amb cautela) i informació per a identificar-los correctament. La introducció va seguida d’unes fitxes ordenades per ordre alfabètic que recullen el nom científic i el popular, les característiques i algunes curiositats de les diferents espècies. Del mateix autor i amb la mateixa estructura, podem trobar en aquesta col·lecció Els ocells i Els bolets, ambdós títols publicats recentment.

 

 

 

¿Qué es la vida saludable?
Mitos y verdades sobre la salud para vivir más y mejor

J. M. Mulet
Destino. Barcelona, 2019. 250 pàgines.

Mantenir un estil de vida saludable està entre els propòsits de molta gent als països amb un nivell de benestar raonable. No obstant això, què cal fer per aconseguir-ho no sembla tan clar a causa de la gran quantitat d’informació que circula al respecte, no sempre rigorosa i en moltes ocasions esbiaixada per interessos o creences. El biotecnòleg José Miguel Mulet presenta una nova obra destinada a combatre mites pel que fa a la salut, amb la ciència com a eina per a esclarir dubtes i posar fi al desconeixement. Podeu llegir la ressenya completa d’aquesta obra al número 103 de la revista Mètode, a càrrec de Carmen López Valiente.

 

 

Pasión por los insectos
Ilustradoras, aventureras y entomólogas

Xavier Sistach
Turner. Madrid, 2019. 352 pàgines.

El paper de les dones en la historia de la ciència no ha estat sempre fàcil ni justament reconegut. Xavier Sistach recull en aquest llibre la vida i el treball de 51 naturalistes i entomòlogues, totes grans científiques amb un punt en comú, la seua passió pels insectes. Dones amb vides molt diferents, algunes casades, d’altres solteres, d’altres que hagueren d’esperar que els fills foren grans per a dedicar-se realment a la seua vocació, que s’hagueren d’enfrontar als prejudicis de l’època sobre el paper de les dones, a més de a les dificultats pròpies del treball científic.

 

 

 

Octubre

El árbol enmarañado
Una nueva y radical historia de la vida
DAVID QUAMMEN
Traducció de Joaquín Chamorro Mielke. Debate.Barcelona, 2019. 559 pàgines.

El árbol enmarañado, finalista del National Book Award 2018 en categoria de no ficció, submergeix el lector en els últims descobriments de la biologia molecular que han transformat per sempre els principis de l’evolució humana. Revelacions com la transferència lateral dels gens poden revolucionar construccions com la identitat, la individualitat o la salut humanes, per demostrar que, com afirma l’autor, l’arbre de la vida està molt més «embolicat» del que sembla.

 

 

Los sentidos de las aves
Qué se siente al ser un pájaro
TIM BIRKHEAD
Traducció d’Ana González Hortelano. Capitán Swing Libros. Madrid, 2019. 280 pàgines.

El reconegut ornitòleg britànic Tim Birkhead analitza en profunditat els sentits dels ocells per a comprendre la seua conducta i interpretació del món a partir de les seues percepcions. D’aquesta forma, l’assaig estudia quins aspectes dels sentits comparteixen tant els humans com les aus i quins, per contra, les fan úniques respecte a la resta del món animal. L’obra pretén introduir-se en els mecanismes cerebrals dels ocells i resoldre els misteris que envolten aquests vertebrats extraordinaris.

 

 

La física cuántica del futuro
El QBismo y la nueva interpretación de la realidad
HANS CHRISTIAN VON BAEYER
Traducció de Ambrosio García Leal. Tusquets editores. Barcelona, 2019. 240 pàgines.

La mecànica quàntica és una de les teories científiques que llança més preguntes que en respon, despertant polèmiques i debats a parts iguals. Hans Christian von Baeyer, professor de física emèrit del College of William and Mary de Virginia (EUA) s’endinsa valentament en les paradoxes de la física quàntica, anant més enllà de Schrödinger i el seu gat. Com a apassionat de la matèria, Von Baeyer tracta d’apropar les complexitats de la teoria a un llenguatge més divulgatiu.

 

 

El cerebro zurdo y otras historias de la ciencia y de la mente
JOSÉ RAMÓN ALONSO
Guadalmazán. Córdova, 2019. 310 pàgines.

El neurobiòleg José Ramón Alonso suma a la seua tasca divulgativa una nova obra per a continuar descobrint els secrets del cervell humà al gran públic. La desigual distribució de persones dretanes i esquerranes (de mitja, a escala global, aquesta se situa en unes xifres entre 90 %-10 %) precedeix altres trenta històries curioses sobre el cervell explicades de forma senzilla i rigorosa, des de per què ens pica la pell, a l’estudi de la ment de personatges cèlebres com Marilyn Monroe, entre molts altres casos interessants. Tots els capítols van acompanyats, a més, d’una succinta bibliografia per a aprofundir més en cada tema.

 

 

Evolución humana
Historia y origen de la compasión

ROBERTO SÁEZ
Almuzara. Córdova, 2019. 176 pàgines.

Pot el registre fòssil ajudar-nos a entendre la psique i el comportament dels nostres avantpassats més remots? Aquesta obra utilitza les eines atorgades per la paleoantropologia per a analitzar una de les característiques més «humanes»: la compassió. Ens descobreix que, a partir de la interpretació de restes òssies i d’altre tipus, podem conèixer com costums com cuidar els més grans o persones dependents és quelcom que portem fent desenes de milers d’anys. Sens dubte, una mirada interessant al nostre passat evolutiu, amb ramificacions en el present.

 

 

El subsuelo
Una historia natural de la vida subterránea

DAVID W. WOLFE
Traducció de Javier Calvo. Seix Barral. Barcelona, 2019. 352 pàgines.

L’ecòleg David W. Wolfe ens descobreix una de les capes de la Terra més inexplorades, que es troba just a sota d’aquella més superficial: el subsol. Llar de milions de microorganismes essencials per a la vida (de l’agricultura a la salut de les aigües), aquest estrat encara és una zona desconeguda. L’editorial Seix Barral presenta una edició actualitzada i revisada d’aquesta obra que ens permetrà conèixer els materials de què està compost el nostre planeta i els éssers que l’habitem.

 

 

 

 

Novembre

Un mundo microscópico
JOSÉ RAMÓN ALONSO
Il·lustracions d’IRATXE LÓPEZ DE MUNÁIN
Next Door Publishers. Pamplona, 2019. 108 pàgines.

L’editorial Next Door Publishers edita el seu primer llibre de divulgació científica dirigit als mes menuts, amb el microscopi com a protagonista. Unes fantàstiques i brillants il·lustracions acompanyen textos senzills i didàctics per tal que els més joves descobrisquen les possibilitats d’aquest aparell i la seua rellevància al llarg de la història: les parts del microscopi, el funcionament de les lents, com tenir-ne cura, les figures científiques que més en van traure profit… Una magnífica forma de despertar la curiositat de xiquets i xiquetes i introduir-los a la recerca científica.

 

La ciència a taula
FERNANDO SAPIÑA
Edició de Juli Peretó
Mètode. València, 2019. 232 pàgines.

La ciència a taula recull els articles que el divulgador i científic Fernando Sapiña (1964-2018) va publicar puntualment la seua secció sobre ciència i gastronomia en la revista Mètode. Un llibre on queda palesa la vocació divulgadora de Fernando Sapiña, amb uns textos a vessar de referències literàries i experiències quotidianes, d’anècdotes familiars i amicals. Una obra en definitiva per descobrir la cuina i la seua ciència

© Mètode 2019
POST TAGS: