«L’evolució, de Darwin al genoma», de Fernando González Candelas

112-67

Darwin dedicà més de vint anys de la seua vida a estudiar els fonaments del mecanisme de la selecció natural. No va ser una feina senzilla: per una banda, volia aportar proves inqüestionables sobre la seua teoria abans de publicar-la i, alhora, era conscient de les repercussions de les seues idees en la societat del seu temps. Quan, empès per les circumstàncies, publicà finalment L’origen de les espècies el 1859, Darwin sabia que encara en quedaven molts aspectes per explicar i, per això, dedicà un capítol del seu llibre a tractar les dificultats de la seua teoria. 

Aquest «misteri dels misteris» encara es resisteix a hores d’ara a ser totalment resolt, ja que les noves i aclaparadores dades i evidències aportades per la ciència posen a prova constantment les idees escrites per Darwin. No obstant això, la comunitat científica ha assumit la teoria de l’evolució de Darwin com un fet incontrovertible i és difícil concebre actualment la biologia si no es fa a través del prisma de l’evolució.

El llibre que comentem ací mostra de manera inequívoca la vigència de la teoria evolutiva en la biologia actual i la influència d’aquesta teoria científica en àmbits molt diferents de l’activitat humana. L’autor, Fernando González Candelas (Valladolid, 1959) és catedràtic de Genètica de la Universitat de València i investigador de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva. Imparteix classes d’evolució i genètica de poblacions i dedica el vessant investigador a l’estudi de la variació, l’epidemiologia i l’evolució d’organismes patògens.

Els primers capítols se centren en la vida de Darwin, les experiències viscudes a bord del H.M.S. Beagle, els científics que el van influir, així com el lent procés de gestació de la seua gran obra, en la qual queden reflectits els postulats de la seua teoria de la selecció natural. En un capítol més extens, l’autor ens presenta les proves aportades en defensa de la teoria de l’evolució, com també les crítiques aparegudes. No es limita, però, als temps de Darwin sinó que fa un recorregut històric fins als nostres dies, incloent-hi els postulats (i discrepàncies) del neodarwinisme. No podem separar el treball de Darwin dels coneixements de la ciència del segle xix, quan les lleis bàsiques de la genètica encara s’havien de (re)descobrir. L’autor, especialista en el tema, dedica un capítol del llibre a la història de la genètica i ens mostra de manera aclaridora i didàctica molts dels seus conceptes bàsics, conceptes que ens ajudaran a entendre millor la resta de capítols del llibre. 

A partir d’ací ens trobem amb una sèrie de capítols més especialitzats que ens expliquen, des del punt de vista actual de l’evolució, temes centrals de la biologia moderna com l’arbre de la vida, el pas a la pluricel·lularitat, el genoma com a registre de l’evolució, l’aparició i extinció d’espècies, el sexe, l’evolució humana o l’envelliment. Un capítol especialment interessant de la part final del llibre és el de «l’evolució a l’estrada», que parla de la sorprenent irrupció de la teoria de l’evolució als tribunals de justícia i no, com podríem sospitar, per dilucidar l’ensenyament de les teories evolutives a les escoles, sinó com a prova pericial irrefutable.

El text s’acompanya d’una breu selecció de llibres recomanats al voltant del tema de l’evolució, així com d’un excel·lent glossari on s’expliquen més d’un centenar de conceptes científics. L’autor no passa per alt cap dels conceptes bàsics de la biologia moderna, en fa una breu descripció per bombardejar-nos a continuació amb exemples concrets que il·lustren els diferents aspectes tractats. Finalment comprovem que sempre hi ha un gen darrere de cada cas estudiat. 

En definitiva, un llibre altament recomanable per als lectors interessats a tenir uns fonaments científics bàsics sobre la teoria de l’evolució, ideal per a alumnes o llicenciats en ciències de la salut i, fins i tot, alumnes de batxillerat interessats per la biologia.

Antoni Cassany Penalba. Biòleg. Professor IES Vicenta Ferrer Escrivà (València).
© Mètode 67, Tardor 2010.

 

L’evolució, de Darwin al genoma
Fernando González Candelas 
Bromera / Publicacions de la Universitat de València. València, 2009. 317 pàgines

© Mètode 2011 - 67. Naturalesa humana - Número 67. Tardor 2010

Biòleg. Professor IES Vicenta Ferrer Escrivà (València).