Los derechos de los simios, de Paula Casal i Peter Singer

Protecció urgent per als nostres parents més pròxims

Los derechos de los simios
Paula Casal i Peter Singer
Editorial Trotta. Madrid, 2022. 248 pàgines.

En alguns sentits, les coses mai no han estat millor per als grans simis i en altres, mai han estat pitjor. Així ens ho expliquen Paula Casal i Peter Singer en el seu nou llibre Los derechos de los simios.

Des que es va publicar l’obra The great ape project: Equality beyond humanity en 1993 i es va fundar l’organització del Projecte Gran Simi, a Espanya presidida per Paula Casal, les coses mai no han estat millor per als goril·les, ximpanzés, bonobos i orangutans. La ciutadania ha començat a reconèixer les seues extraordinàries capacitats; molts grans simis han estat traslladats a refugis, i s’ha donat suport a iniciatives en països llatinoamericans, asiàtics i africans per a protegir-los.

La idea de la personalitat jurídica dels grans simis ha passat de ser considerada com una cosa ridícula, a interessar tribunals de diversos països. Les dues persones no humanes més famoses de la història, Sandra l’orangutana i Cecilia la ximpanzé, van trencar el vell dogma que els animals no podien ser persones sinó només coses, en ser reconegudes com a subjectes de drets. Aquests casos lideren una autèntica revolució legal que encara no ha arribat a Espanya, on encara no hi ha ni tan sols una llei que prohibisca la tinença particular. De fet, malgrat ser els nostres parents més pròxims, com que no estan classificats com a animals domèstics, ni de laboratori, ni agrícoles, ni com a fauna autòctona en perill d’extinció, han patit una tremenda desprotecció, perquè han quedat jurídicament en una mena de terra de ningú. La llei prohibeix que mantinguem tancats els nostres gossos, però admet que éssers amb les habilitats cognitives d’un xiquet de dos a tres anys estiguen permanentment darrere de les reixes. És important, per això, que Espanya tinga, per fi, una llei de grans simis.

A més, les coses mai han estat pitjors per als grans simis. El canvi climàtic, l’explosió demogràfica, la pèrdua d’hàbitats, la construcció de noves mines i preses, la demanda de coltan i l’oli de palma, la caça furtiva i ara també les pandèmies amenacen tots els simis lliures. La gent els caça per a vendre’ls als zoos o particulars, per a fer-los combatre en tornejos de boxa, per a fer trofeus i souvenirs per a turistes, i fins i tot per a menjar-se’ls, i cada vegada estan més prop de l’extinció.

Per tant, el llibre, que és la culminació de quasi tres dècades d’investigació filosòfica dels autors sobre els grans simis, arriba en un moment crític i reclama no sols el dret a la vida, la llibertat i la integritat, sinó també la necessària col·laboració internacional per a impedir que les altres set espècies d’homínids s’extingisquen. Per això, els beneficis econòmics s’han donat íntegrament al Projecte Gran Simi.

En conjunt, és un llibre de plena actualitat, científica, filosòfica i jurídicament molt actualitzat, accessible, amb fotos i mapes, amè i interessantíssim, amb el qual s’aprèn molt, i que, explicant els drets homínids, ens ajuda a comprendre millor els drets humans. Tant de bo aconseguisca el canvi necessari perquè comencem a tractar degudament la nostra família evolutiva abans que aquesta desaparega

© Mètode 2022 - 114. Un món, una salut - Volum 3 (2022)
POST TAGS:

Estudiant de doctorat de Filosofia del Dret de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.