«L’ús de l’energia nuclear (“Homo sapiens”?)», de Vicent Martínez Sancho

96-73

El problema del canvi climàtic és ben real segons l’informe del Panell Internacional pel Canvi Climàtic. L’escalfament global causat per l’excés de diòxid de carboni no ha parat de créixer des dels inicis de la revolució industrial, i és, per tant, d’origen antropogènic. L’única solució al canvi global, diu l’informe, és substituir les fonts d’energia fòssil per fonts no contaminants com ara les renovables o l’energia nuclear.

I en aquesta afirmació s’han basat els membres del lobby Foro Nuclear per propagar la bondat de les centrals nuclears, amb l’argument que no emeten diòxid de carboni a l’atmosfera.

Tanmateix aquesta innocuïtat és una fal·làcia, ja que el procés d’extracció del combustible nuclear i del transport, des de la mina de pechblenda, a l’Àfrica, fins a l’obtenció de l’isòtop urani 235, útil per a la central nuclear, és llarg, costós i emet gran quantitat de gasos d’efecte hivernacle.

A més a més els greus accidents de Txernòbil i Fukushima demostren que les centrals són molt vulnerables als errors humans i als desastres naturals.

L’emmagatzematge dels residus, que seran radioactius durant milers d’anys, no s’ha resolt satisfactòriament i l’única solució ha estat guardar-los temporalment en un lloc tancat, a prova de terratrèmols, tsunamis o d’atacs terroristes. I qui ens assegura que això és possible? Deixem una herència als nostres fills que no es pot desactivar, als nostres néts i molt més enllà.

A L’ús de l’energia nuclear (Homo sapiens?) –del físic Vicent Martínez Sancho, al qual entrevistem en aquest número de Mètode– el lector hi trobarà explicats, de manera senzilla però rigorosa, els fonaments de l’energia nuclear i del seu ús. El llibre és una eina molt útil, especialment per als activistes mediambientals.

Per a la humanitat, l’ús de l’energia nuclear ha estat un mal negoci. No solament començàrem malament amb l’alliberament explosiu d’energia en les bombes de Hiroshima i Nagasaki, sinó que el seu ús pacífic ha estat un bon engany, ja que ni les centrals han resultat segures ni s’ha sabut solucionar el problema dels residus i és per això que s’ajorna per a les generacions futures.

El canvi climàtic pot ser un desastre, però probablement la vida no desapareixerà per la seua causa. Tot i això, molts pensem que la vida al nostre planeta està clarament compromesa i amenaçada amb l’ús de l’energia nuclear.

Enric Marco i Soler. Departament d’Astronomia i Astrofísica (UV)
© Mètode 73, Primavera 2012. 

 

L’ús de l’energia nuclear
(Homo sapiens?)
Vicent Martínez Sancho
Edicions del Bullent. Picanya, 2011.
171 pàgines.

© Mètode 2012 - 73. La força del món - Primavera 2012
Departament d'Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València.