«Manual de fitoterapia», d’Encarna Castillo i Isabel Martínez

113-60

Manual de fitoterapia. Encarna Castillo i Isabel Martínez (eds.). Elsevier Masson. Barcelona, 2007. 506 pàgines.

Aquest excel·lent manual sense cap dubte marcarà una fita duradora en la història de la difusió científica sobre el coneixement de les propietats medicinals de les plantes. Fins a 46 autors, majoritàriament valencians o que treballen a les universitats i centres de recerca del territori valencià, hi han intervingut, sota la coordinació d’Encarna Castillo García i Isabel Martínez Solís, totes dues professores titulars a la Universitat CEU-Cardenal Herrera a Montcada (València). El pròleg del llibre ha estat a cura del professor Manuel Costa, exdirector del Jardí Botànic de la Universitat de València. El Manual de fitoterapia és un veritable text especialitzat adaptat a la docència universitària de les ciències mèdica i farmacèutica, i recomanat per tant per a la consulta dels estudiants, experts i professionals d’aquestes disciplines. Tot i que bona part dels seus autors són professors i investigadors de fins a dotze universitats, s’hi ha reunit a més el treball d’experts dels col·legis oficials de farmacèutics, del món de la sanitat i de la investigació hospitalària, així com el d’experts en l’aplicació pràctica i difusió de les tècniques fitoterapèutiques, com ara el metge Bernat Vanaclocha, membre fundador de la coneguda Asociación Española de Médicos Naturistas i director de la Revista de Fitoterapia.

El llibre pot dividir-se en tres blocs de coneixements; el primer es dedica a repassar els elements bàsics del coneixement i la pràctica fitoterapèutica; d’aquest apartat cal destacar sobretot els capítols sobre la varietat i propietats dels principis actius, que permeten explicar bona part dels usos medicinals tradicionals i potencials de les plantes i els seus productes. El cos central del llibre, amb més de dos terços del seu contingut, correspon al coneixement fitoterapèutic sobre els aparells i sistemes de l’anatomia humana. La part final, a banda d’altres seccions més habituals –índex, recull de noms científics i populars– inclou dos capítols rellevants, dedicats a matèries emergents: l’aromateràpia i els protocols d’actuació en fitoteràpia. En el cas dels protocols, s’hi ofereix una interessantíssima i innovadora eina per als professionals de la fitoteràpia; per a nombroses malalties, s’inclouen complets algoritmes de decisió, un ventall de drogues vegetals útils per al tractament, consell o mesures complementàries (higièniques, dietètiques, etc.) i un ampli recull de casos pràctics.

Des del punt de vista tècnic l’edició reuneix les característiques d’excel·lent factura d’altres textos publicats per Masson-Elsevier Doyma, consolidada com una de les principals editorials científiques arreu del món. Cal donar, doncs, l’enhorabona a les dues editores, a la resta d’autors i a l’editorial per aquest text tan valuós, que sens dubte tindrà reedicions futures i potser noves edicions en pocs anys.

© Mètode 2009 - 60. Darwiniana - Número 60. Hivern 2008/09
Doctor en Ciències Biològiques. Cap de secció del Servei de Vida Silvestre de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana.