Aquest excel·lent manual sense cap dubte marcarà una fita duradora en la història de la difusió científica sobre el coneixement de les propietats medicinals de les plantes. Fins a 46 autors, majoritàriament valencians o que treballen a les universitats i centres de recerca del territori valencià, hi han intervingut, sota la coordinació d’Encarna Castillo García i Isabel Martínez Solís, totes dues professores titulars a la Universitat CEU-Cardenal Herrera a Montcada (València). El pròleg del llibre ha estat a cura del professor Manuel Costa, exdirector del Jardí Botànic de la Universitat de València. El Manual de fitoterapia és un veritable text especialitzat adaptat a la docència universitària de les ciències mèdica i farmacèutica, i recomanat per tant per a la consulta dels estudiants, experts i professionals d’aquestes disciplines. Tot i que bona part dels seus autors són professors i investigadors de fins a dotze universitats, s’hi ha reunit a més el treball d’experts dels col·legis oficials de farmacèutics, del món de la sanitat i de la investigació hospitalària, així com el d’experts en l’aplicació pràctica i difusió de les tècniques fitoterapèutiques, com ara el metge Bernat Vanaclocha, membre fundador de la coneguda Asociación Española de Médicos Naturistas i director de la Revista de Fitoterapia.
El llibre pot dividir-se en tres blocs de coneixements; el primer es dedica a repassar els elements bàsics del coneixement i la pràctica fitoterapèutica; d’aquest apartat cal destacar sobretot els capítols sobre la varietat i propietats dels principis actius, que permeten explicar bona part dels usos medicinals tradicionals i potencials de les plantes i els seus productes. El cos central del llibre, amb més de dos terços del seu contingut, correspon al coneixement fitoterapèutic sobre els aparells i sistemes de l’anatomia humana. La part final, a banda d’altres seccions més habituals –índex, recull de noms científics i populars– inclou dos capítols rellevants, dedicats a matèries emergents: l’aromateràpia i els protocols d’actuació en fitoteràpia. En el cas dels protocols, s’hi ofereix una interessantíssima i innovadora eina per als professionals de la fitoteràpia; per a nombroses malalties, s’inclouen complets algoritmes de decisió, un ventall de drogues vegetals útils per al tractament, consell o mesures complementàries (higièniques, dietètiques, etc.) i un ampli recull de casos pràctics.
Des del punt de vista tècnic l’edició reuneix les característiques d’excel·lent factura d’altres textos publicats per Masson-Elsevier Doyma, consolidada com una de les principals editorials científiques arreu del món. Cal donar, doncs, l’enhorabona a les dues editores, a la resta d’autors i a l’editorial per aquest text tan valuós, que sens dubte tindrà reedicions futures i potser noves edicions en pocs anys.