Ja deia El petit príncep d’Antoine de Saint-Exupéry que «l’essencial és invisible als ulls», i, complint amb aquesta filosòfica afirmació, els microorganismes es presenten en Microbiota. Los microbios de tu organismo com una part fonamental i alhora invisible de les nostres vides. Ignacio López-Goñi, microbiòleg i viròleg a la Universitat de Navarra, ens presenta un llibre de lectura fàcil, àgil i molt lleugera, que no només serà d’interès per aquells a qui la microbiologia els cau lluny, sinó també per als investigadors que hi trobaran símils i ferramentes per a explicar a la societat el diminut però amplíssim món al qual dediquen la seua carrera investigadora.
Que els microorganismes viuen en tots els ambients possibles del nostre planeta tal volta no és desconegut per a molts lectors, però el paper que poden arribar a desenvolupar en el manteniment del nostre planeta –com, per exemple, en la gran extinció fa 250 milions d’anys– i, més sorprenentment, en la nostra vida quotidiana i salut personal, pot resultar increïble i fins i tot inversemblant.
Milers d’estudis tracten d’esbrinar i desxifrar la relació que pareix existir entre els microorganismes presents al nostre cos, la microbiota, i certes malalties no només ocasionades per aquests microorganismes, sinó també altres com desordres neurològics, psicològics o fins i tot càncer. I és que, encara que de moment no podem afirmar si les diferències que veiem són causa o conseqüència de la presència o absència de determinats microorganismes, el que és clar és que el paper que representen en la nostra salut és digne de ser estudiat. Qui sap si en uns anys podrem utilitzar la microbiota com a marcador de malalties?
No obstant això, estudiar la microbiota no és tan fàcil com pareix. Factors com l’edat, la família, la dieta, l’ambient i fins i tot els animals domèstics que ens envolten tenen un impacte en la nostra microbiota. Tot i que els estudis al voltant d’aquests són molt interessants, la quantitat de dades que es generen i la complicació del disseny dels experiments requereixen temps, programaris específics i una anàlisi exhaustiva i minuciosa que ens permeta traure les conclusions més encertades.
I de la presentació dels microorganismes i tractar d’explicar què fan, què pensem que fan o què creiem que poden fer, ens traslladem a la segona part del llibre, en què la temàtica és la cara fosca dels nostres minúsculs hostes. López-Goñi fa un recorregut històric sobre les fites més importants en el coneixement de les infeccions i el desenvolupament dels antibiòtics. Lister, Koch, Pasteur, Fleming i tants altres que van contribuir, amb els seus descobriments, a fer que les infeccions deixaren de ser una de les principals causes de mort.
Però la tranquil·litat que els antibiòtics ens han donat a l’hora de tractar les infeccions des de fa anys es veu amenaçada pel fenomen de resistència dels microorganismes, un procés totalment natural que s’ha vist accelerat per l’ús indiscriminat de tan valuosa ferramenta. Microbiota. Los microbios de tu organismo és un llibre ple d’informació útil i valuosíssima, que tanca un discurs entretingut amb un decàleg del bon ús dels antibiòtics per tractar de frenar la que ja es denomina «pandèmia del segle XXI».