‘¡No seas neandertal!’, de Sang-Hee Lee i Shin-Young Yoon

Paleontologia en temps real

No seas neandertal!
Y otras historias sobre la evolución humana
SangHee Lee i ShinYoung Yoon.
Traducció de Joandomènec Ros.
Debate. Barcelona,
2018. 323 pàgines.

¡No seas neandertal! Y otras historias sobre la evolución humana fa un repàs de la història evolutiva del nostre llinatge i dels «cosins» que es van quedar en el camí al llarg de 22 capítols, cadascun dels quals plantejat com un xicotet assaig sobre moments, esdeveniments o adaptacions clau en la història dels hominins. Punts d’inflexió que ens van fer humans, però que també ens han comportat desavantatges i costos que encara patim avui dia, com el mal d’esquena i el sobreesforç del cor a conseqüència de l’adopció d’una postura erecta; el dolorós i perillós part que representa donar a llum un organisme amb el nostre descomunal cervell, o l’increment de les infeccions i l’inici de les divisions socials que va comportar el triomf de l’agricultura i del sedentarisme. Acostumats que els llibres de divulgació científica sobre paleoantropologia que arriben a les nostres mans siguen d’autors occidentals, trobarem que aquestes històries compten amb referències a la cultura, costums i personatges de Corea i del seu entorn que enriqueixen l’explicació de les peripècies evolutives de la nostra espècie i dels nostres ancestres.

La paleoantropologia, més enllà del no precisament escàs interès que suscita conèixer els darrers passos que ens han dut on estem, eleva la paleontologia a un nivell de detall escassament vist en l’estudi d’altres grups d’organismes. Poder traçar la història d’una espècie i dels seus avantpassats amb milers d’anys de marge d’error és un fet insòlit a la paleontologia. Però la profunditat porta associada complexitat, raó per la qual la paleoantropologia és una disciplina sotmesa a un constant escrutini en què fins i tot el concepte més consensuat pot ser tombat i oblidat d’un dia a l’altre. Fins i tot la quotidiana frase «tots venim d’Àfrica» acumula més detractors a cada dia que passa a favor de l’origen multiregional, hipòtesi que defensa la mateixa Sang- Hee Lee.

Segurament la principal utilitat d’aquest llibre és que explica de manera amena i sense restriccions les múltiples anades i vingudes del coneixement paleoantropològic i que sintetitza la faena de molts equips d’investigadors arreu del món, moltes vegades enfrontats entre si. L’autora ho fa sense evitar les qüestions més espinoses, com els fraus científics o investigacions amb fosques intencions, l’existència o no de les races en els humans moderns o el racisme cap als neandertals impulsat per no pocs investigadors durant el segle xx, una qüestió que va traspassar les fronteres de l’àmbit científic. Com aquells que segueixen l’actualitat científica podran imaginar-se, el mite del neandertal caracteritzat com una bèstia que habitava a les coves i es comunicava guturalment es considera obsolet. I aquest és l’esperit del llibre: oferir una versió moderna, crítica i sintetitzadora de l’estudi de l’ésser humà i la seua evolució desterrant les falsedats i les mitges veritats que encara perviuen a l’inconscient col·lectiu.

© Mètode 2018 - 99. Interconnectats - Tardor 2018
Paleontòleg (València).