‘Pandemia’, de Sonia Shah

Patògens, companys de viatge

Pandemia. Mapa del contagio de las enfermedades más letales del planeta. Sonia Shah. Traducció de Catalina Martínez Muñoz. Capitán Swing. Madrid, 2020. 336 pàgines.

La COVID-19 marcarà tota una generació. Molts es pregunten per què una societat moderna amb sanitat universal, tot i que amb recursos limitats, s’ha hagut de confinar, s’ha paralitzat l’economia i tenim les nostres activitats protocol·litzades.

Potser la dificultat de comprensió del fenomen ha afavorit l’onada conspiranoica sobre els orígens intencionats de la malaltia, o el qüestionament de seua existència. Però l’ésser humà és un dels mamífers que poblen la Terra i en interaccionar amb el medi natural té contacte constant amb patògens que van cercant nous hàbitats. A més, l’explotació humana de nous territoris verges ens acosta a virus i bacteris desconeguts i potencialment perillosos amb l’ajuda de l’evolució.

Probablement aquests focus d’infecció, i les malalties modernes que provoquen, en estar localitzats en indrets remots, no es propagarien sense els vols barats i ràpids, la deslocalització de moltes empreses i la globalització del comerç. Així, un turista explorador d’una selva poc trepitjada pot portar un nou virus en poques hores al cor d’Europa abans de presentar cap símptoma de malaltia. Es tracta de possibilitats ben reals. Però hi ha molts més factors que cal tenir en compte i que han produït el caos actual. La periodista científica Sonia Shah ho explica detalladament en l’obra Pandemia, de 2017, que s’acaba de publicar en castellà amb una actualització que tracta l’actual pandèmia.

El còlera va ser la primera malaltia moderna que afectà els humans a partir del segle XIX. Molts dels nostres pobles tenen cròniques de les diverses onades que atacaren el nostre país. El llibre, però, se centra en l’afecció que sofrí Nova York el 1832 per mostrar-nos els errors i encerts de les tàctiques usades contra la malaltia. S’hi analitzen les causes de l’extensió del còlera: les condicions higièniques i d’infraestructures, els problemes de corrupció de polítics i d’empreses –algunes de les quals encara actives actualment– el menysteniment dels treballs i consells dels científics avançats de l’època que haurien aturat la dispersió de la malaltia…

A partir de les lliçons apreses d’aquesta pandèmia, que encara causa brots cada any en alguns llocs del món, l’autora fa un recorregut per les malalties modernes com l’Ebola, la SARS, la MERS, el virus del Nil Occidental, la malaltia de Lyme, etcètera. Llegint el llibre comprendreu el perquè del paper limitat de l’Organització Mundial de la Salut en l’actual pandèmia del coronavirus, el problema dels bacteris resistents, les malalties emergents i la relació d’aquestes amb el canvi climàtic.

Les epidèmies han acompanyat les diverses espècies d’homínids durant tota l’evolució. Hi ha prou evidències que n’han condicionat i modelat molts aspectes, com ara el sexe, la detecció de nous patògens i la distribució humana en el planeta. Som realment el resultat d’una lluita feroç contra els antics patògens.

Sonia Shah havia vaticinat l’actual pandèmia i poques de les mesures conegudes i efectives que proposa per prevenir-la s’han posat en marxa. I ens avisa: «Prevenir les pandèmies passarà necessàriament per reorganitzar les activitats humanes que les agreugen».

© Mètode 2021 - 108. Ciència ciutadana - Volum 1 (2021)
Departament d'Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València.