«Plantas carnívoras», de Charles Darwin

49-60

Plantas carnívoras. Charles Darwin. Traducció de Joandomènec Ros. Editorial Laetoli/Universidad Pública de Navarra. Biblioteca Darwin II. Pamplona, 2008. 515 pàgines.

«Durant l’estiu de 1860 em va sorprendre descobrir un gran nombre d’insectes atrapats en les fulles de l’atrapamosques comuna (Drosera rotundifolia) en un bruguerar de Sussex. Jo havia escoltat que els insectes eren atrapats així, però no sabia res més sobre l’assumpte.» D’aquesta manera s’inicia aquest suggerent llibre de Charles Darwin, posant-hi suspens com si es tractara d’una novel·la de misteri. I com que no sabia res sobre aquestes plantes va dedicar-hi quinze anys d’investigacions i va escriure un tractat de més de cinc-centes planes! Que a més a més fou un èxit de vendes.

Ara l’editorial Laetoli ha recuperat aquesta obra per al públic espanyol, en una excel·lent versió de Joandomènec Ros, que també obri el llibre amb una brillant introducció. En el llibre trobem acurades descripcions morfològiques i ecològiques de les diferents plantes carnívores, així com de les inversemblants substàncies que són capaces de digerir. Darwin tenia en aquest aspecte una paciència infinita, i va realitzar milers de proves, que ens detalla una a una, sense compassió per al lector: des de trossos d’ungla, fragments d’ou, mucositats fins a trossets de roast-beef (del seu sandvitx?). Però totes aquestes dades revelen la meticulositat i rigor amb què treballava, i els resultats espectaculars que recollia de la seua pacient observació: «es riurà, però estic convençut que detecten la 1/2.880 part d’un gra de nitrat d’amoni (i es mouen a conseqüència d’això)», escrivia admirat a un corresponsal.

També una cosa admirable és la quantitat d’informadors i especialistes que aconsegueix reunir al seu voltant. Botànics, històlegs, jardiners, col·leccionistes, tots col·laboren a proporcionar exemplars i detalls valuosos. Darwin de vegades rebatia informacions, sempre amb una gran diplomàcia: «Segons el Dr. Warming existeix una altra capa de cèl·lules molt més allargada. Tal i com mostra la secció adjunta (fig. 3) copiada del seu treball, però ni Nitschke (Bot. Zeintung, 1861) ni jo vàrem veure aquestes cèl·lules.»

Fantàstic Darwin i fantàstic llibre! Un llibre que ens permet gaudir de la senzillesa, la meticulositat, la curiositat, el sentit comú… Una obra necessària per a tots els que estimem la ciència i el seu mètode. I per a mi, la primera vegada que tinc en les meues mans un llibre tan atractiu des del punt de vista botànic, escrit a més a més fa cent cinquanta anys. Perquè no sols aquest llibre traspua la humanitat de Charles Darwin, sinó que el projecta com un dels botànics més avançats i innovadors del seu segle. Un Darwin encara per descobrir.

© Mètode 2009 - 60. Darwiniana - Número 60. Hivern 2008/09
Responsable del Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la Universitat de València entre els anys 1988 i 2018.