‘¿Qué es la vida saludable?’, de J. M. Mulet

En mans de qui poses la teua vida?

¿Qué es la vida saludable?
Mitos y verdades sobre la salud para vivir más y mejor
J. M. Mulet
Destino. Barcelona, 2019. 250 pàgines.

Cada vegada hi ha més informació, o potser desinformació, al voltat de la salut. Hi ha molts blogs on la gent escriu sobre experiències personals, dona consells o recomana dietes, sense cap filtre, i contínuament moltes persones es llancen a parlar o escriure de la salut als mitjans de comunicació. Un exemple: fa uns mesos, al suplement d’un conegut diari, una periodista, fisioterapeuta i experta en nutrició, confonia la lactosa (sucre present a la llet) amb una proteïna, recomanava no consumir llet ni derivats i damunt ho relacionava amb la possibilitat de patir alguns tipus de càncer. Simplement per contrast amb aquests tipus de notícies o «consells», val la pena llegir el nou llibre que publica J. M. Mulet, químic i professor de Biotecnologia a la Universitat Politècnica de València.

Per tal d’intentar posar ordre en la gran quantitat de informació sobre salut que ens arriba i per contrastar-la amb estudis científics, Mulet ens presenta una selecció de més de cent mites sobre la vida saludable. L’índex, amb uns títols molt aguts i suggeridors que parafrasegen títols de pel·lícula («La volta al món en vuitanta medicines» o «Aquest objecte obscur del placebo»), ens anuncia aquests mites agrupats segons diferents temàtiques rellevants per a les diferents etapes de la vida, la qual cosa fa la lectura molt amena. 

Molts dels mites relacionats amb la vida saludable que apareixen al llibre estan vinculats amb les pseudociències i teràpies alternatives, que estan molt de moda però que no tenen cap evidència científica. Altres van associats a llegendes urbanes que per alguna raó s’estenen, fan dubtar i espanten la població. Mulet en fa un repàs i els hi dona resposta científica, amb un llenguatge molt fàcil d’entendre, sense explicacions tècniques i sense utilitzar termes complicats. A més a més, aclareix al lector termes que apareixen contínuament en els reclams publicitaris o en premsa, com, per exemple, el significat de placebo o què són els parabens.

Al llibre es tracten, entre d’altres, mites estesos referents al part (a casa o a l’hospital?), als nadons (pit o biberó?), infeccions (vacunar o no?), cosmètics (botox o cremes amb caviar?), dolors (una sessió de cupping?), problemes de salut sovint associats amb l’edat (homeopatia o una hidroteràpia de colon amb cafè?). Cada mite està explicat, raonat i contrastat amb bibliografia web per a poder ampliar coneixements si el lector ho troba oportú i també per a conèixer fonts d’informació fidedigna. 

Com l’autor declara en la introducció, aquest llibre «no és un manual de primers auxilis». És un llibre per a deixar clar que pot passar-te quan tries idees, consells o pràctiques sense cap base científica i que, en contra del que suposadament pretenen, poden allunyar-te d’aconseguir una vida saludable. Com que no podem negar que vivim connectats a internet i, per tant, és molt golós buscar símptomes i remeis abans d’acudir al metge, almenys que siga amb fonts fefaents i contrastades. Si preguntem a l’autor la definició de vida saludable, ens respondria «tenir una bona dieta, evitar el sedentarisme i llegir el meu llibre, que dona consells molt genèrics».

© Mètode 2019 - 103. Formes infinites - Volum 4 (2019)
Doctora en Ciències Biològiques i professora de Biologia i Geologia a l'IES El Clot (València).