«¿Qué hubo antes del Big Bang?», de Rafael Alemañ

92-86

«Com és que l’univers va regalar els seus secrets a éssers tan diminuts i dèbils com els humans?». Amb aquesta frase Rafael Alemañ, llicenciat en Bioquímica per la Universitat de València i en Física fonamental per la UNED, ens presenta la fascinació humana per saber d’on venim. Per preguntar-nos sobre els nostres orígens, més enllà de civilització o espècie, fins a arribar als mateixos confins de l’espai i el temps. Com de prop som exactament de desentranyar aquest misteri? I com ho hem aconseguit? ¿Qué hubo antes del Big Bang? ens dóna la resposta.

Una de les característiques diferenciadores d’aquest llibre és l’absència d’equacions. Sembla que Alemañ ha pres nota de la màxima que li va donar a Stephen Hawking el seu editor: cada equació que inclogues reduirà els lectors a la meitat. I així i tot aconsegueix explicar conceptes físics i matemàtics avançats, servint-se moltes vegades de símils de la vida quotidiana. N’hi ha que són un magnífic exemple per demostrar que sí que és possible explicar-los de manera senzilla sempre que es trobe la forma adequada. Fins i tot termes tan tècnics com les «transformacions conformes», que pot sorprendre veure en un llibre de divulgació, són incorporats a la narració de manera natural.

Un altre dels grans encerts del llibre és mostrar la cara humana dels científics que hi ha darrere de les teories. La dosi justa de context històric intercalat amb aquestes històries personals fa sens dubte més pròxima la ciència que hi ha darrere d’alguns descobriments, de vegades complexos i que podrien semblar -aliens al lector.

En el llibre podem diferenciar dues parts. Els dos primers capítols (juntament amb el cinquè) constitueixen una breu història de la cosmologia, precisament el subtítol del llibre. O, almenys, de la seua història fins a la dècada dels noranta. Aquests capítols comprenen ni més ni menys que des dels primers mites sobre els nostres orígens fins a la consolidació del model del Big Bang. Són uns capítols genials, en els quals l’autor aconsegueix explicar en poc espai les grans fites de la cosmologia i alguns dels principals conceptes cosmològics d’una manera amena i senzilla. Dins d’aquestes fites destaca la teoria de la relativitat general d’Einstein, amb la qual comença el segon capítol: «La cosmologia es fa ciència». Una teoria a punt de celebrar el seu centenari que encara constitueix la base dels nostres models científics actuals de l’univers. I també destaquen les observacions d’Edwin Hubble, que donaran lloc al descobriment de l’expansió de l’univers i apuntaran un Big Bang com el seu origen.

En aquesta part també es tracta el concepte del Big Bang i les teories alternatives formulades pels seus detractors. De fet, com explica l’autor, el terme Big Bang va ser encunyat precisament per un dels seus principals crítics. Fred Hoyle, un dels astrònoms més importants del segle passat, trobava totalment ridícula la teoria que l’univers tinguera un començament. Per a expressar que li pareixia una idea desgavellada i pseudocientífica va decidir denominar-la de manera molt gràfica «la gran explosió». El terme volia ressaltar la diferència amb l’alternativa que ell proposava: «l’univers estacionari». Aquest univers, sense començament ni fi, va ser finalment refutat per nombroses evidències experimentals a favor del Big Bang, especialment pel descobriment del fons còsmic de microones.

«Sempre s’havia dit que en la “Gran Explosió” d’on tot va sorgir, el Big Bang, també va nàixer el temps. Però, què significa que el temps va sorgir amb el Big Bang? I si va ser així, té sentit preguntar-se què hi havia abans?». La segona part del llibre ens endinsa en aquestes qüestions que planteja Rafael Alemañ.
De la mà del mediàtic Stephen Hawking comencem el recorregut per un món de teories sobre què va haver-hi més enllà del Big Bang, per a la qual cosa s’introdueixen elements tan exòtics com el temps imaginari o els forats de cuc. Aquí podrem veure com és possible «un principi sense principi».

Universos fecunds, cosmologia cíclica conforme, univers pulsant, cosmologia ecpiròtica… Són distintes propostes científiques, més o menys especulatives, que ocuparan aquests capítols. En alguns casos l’univers s’enrosca sobre si mateix en un cicle sense fi, en altres el nostre univers és només un més entre una multitud. Alemañ ens mostra com encaixen aquestes propostes amb allò que coneixem actualment de l’univers i fins a quin punt permeten ser contrastades mitjançant observacions.

Es tracta d’un llibre de 140 pàgines escasses, per la qual cosa en molts capítols es cobreixen diverses teories que en altres llibres sobre cosmologia constituirien un capítol per elles mateixes. Per exemple, podria trobar a faltar més espai per a explicar l’expansió accelerada de l’univers, una de les troballes més importants de les últimes dècades.

¿Qué hubo antes del Big Bang? posa a l’abast de tots els públics un tema apassionant. El lector que tinga curiositat sobre què diu la ciència actual més enllà del Big Bang trobarà en aquest llibre una magnífica guia d’un nivell molt accessible.

Sara Gil
Especialista en comunicació i disseny web. Universitat Politècnica de Madrid.
© Mètode 86, Estiu 2015.

 

¿Qué hubo antes del Big Bang?
Breve historia de la cosmología

Rafael Alemañ
Editorial Laetoli. Pamplona, 2014.
144 pàgines.

 

 

«Una de les característiques d’aquest llibre és l’absència d’equacions. Sembla que Alemañ ha pres nota de la màxima que li va donar a Stephen Hawking el seu editor: cada equació que inclogues reduirà els lectors a la meitat»

© Mètode 2015 - 86. Paraula de ciència - Estiu 2015

Especialista en comunicació i disseny web. Universitat Politècnica de Madrid.